Πολιτισμός

Άγαλμα Προμηθέα

Νικολαΐδου, Ελευσίνα 192 00
Παραλία Ελευσίνας

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011.

Αναθηματική Στήλη

Δημ. Ρήγου, Μαγούλα 196 00

Στον αυλόγυρο της εκκλησίας Αναλήψεως του Χριστού, υπάρχει και μια Αναθηματική στήλη για τους ήρωες της Μαγούλας που σκοτώθηκαν στον ελληνοαλβανικό πόλεμο αλλά και στον πόλεμο της Κορέας. Στη στήλη αναγράφεται "Οι κάτοικοι της Μαγούλας εις μνήμην των υπέρ πατρίδος πεσόντων συμπολιτών των την στήλην ταύτην ανήγειρον".

Άγαλμα Βενιζέλου

Ελευθερίου Βενιζέλου & Πίνδου, Ελευσίνα 192 00

Βρίσκεται εντός στην πλατεία Λαού στην άνω Ελευσίνα.

Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γέννηση: 23 Αυγούστου 1864, Μουρνιές Απεβίωσε: 18 Μαρτίου 1936, Παρίσι, Γαλλία

Κέντρο Καλλιτεχνικής Απασχόλησης

Αδελφών Κυπραίου 130, Ελευσίνα 192 00

Το Κέντρο Καλλιτεχνικής Απασχόλησης του ∆ήµου Ελευσίνας, που ιδρύθηκε το 2005 σε συνεργασία µε τη ΜΚΟ Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΕΛΕ. Στο κέντρο λειτουργούν τρία εργαστήρια (µε δύο τµήµατα το καθένα) για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δύο για παιδιά ηλικίας δηµοτικού σχολείου. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν εικαστικές δραστηριότητες (ζωγραφική, κατασκευές, στάµπα κ.α) καθώς και θεατρικά ή µουσικοκινητικά παιχνίδια σχετικά µε κάποιο θέµα κάθε φορά.

Τηλ.: 2105541176

"Παλιό Ελαιουργείο" – Εξωτερικός Χώρος

Κανελλόπουλου 2, Ελευσίνα 192 00

Παλιό ναυάγιο («ΝΑΕΣ ΑΝΑΕΣ ΙΙ») που είχε γίνει στη θάλασσα της Ελευσίνας. Προέρχεται από το ναυπηγοεπισκευαστήριο στο παλιό λιμάνι Ελευσίνας («Καλυμπάκι» που το μετέφερε (ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ ’97) στην είσοδο του Ελαιουργείου ο εικαστικός Αλέξανδρος Κόκκινος. Συμβολίζει όλους τους πρόσφυγες Συμιακούς που ήρθαν μέσω θαλάσσης για να εργαστούν στο εργοστάσιο («παλιό ελαιουργείο»). (ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 1997: Εικαστική παρέμβαση σε επτά στεγασμένες αποθήκες καθώς και στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου – 25/08/97 έως 17/09/1997)

Ελαιουργείο & Σαπωνοποιείο ("Παλιό Ελαιουργείο")

Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα 192 00
Κανελλοπούλου & Μουρίκη (παραλία Ελευσίνας)

Εργοστάσιο Σαπωνοποιίας που ιδρύθηκε το 1875 από τους αδερφούς Λύσαρνο και Εμμανουήλ Χαρίλαο. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούσε πυρήνες ελαιοκάρπου. Η λειτουργία του σταμάτησε τη δεκαετία του 1960. Στο χώρο αυτό διεξάγεται το πολιτιστικό φεστιβάλ "Αισχύλεια" από το 2006.

Τηλ.: 2105565612

https://aisxylia.gr/

Λιμάνι

Κανελλόπουλου 2, Ελευσίνα 192 00

Στο λιμάνι της Ελευσίνας σώζονται ορατά λείψανα του αρχαίου λιμενοβραχίονα, που σήμερα έχει καλυφθεί από σύγχρονες επιστρώσεις. Δίπλα στο λιμάνι οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τμήμα ρωμαϊκού λουτρού.

Δημαρχείο - Αδριάνειο Υδραγωγείο

Χατζηδάκη & Δήμητρος, Ελευσίνα 192 00

Κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της οδού Δήμητρος σώζονται υπέργεια τμήματα του ρωμαϊκού υδραγωγείου, που κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 125 μ.Χ. και έφερνε νερό από τις πηγές της Πάρνηθας για την ύδρευση του Ιερού και της αρχαίας πόλης της Ελευσίνας.