ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ ΜΕ ΗΣΙΟΔΟ

Alt
18 Σεπ 2019 1:51 PM

 

Θεογονία- ένα μεγάλο γλέντι

Η παράσταση «Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι» της θεατρικής ομάδας PatariProject  που ανεβαίνει σήμερα στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου, εμπνέεται απ’ το ομώνυμο επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησίοδου  για τις απαρχές του κόσμου και φέρνει στα Αισχύλεια, ένα γαμήλιο γλέντι αλλιώτικο από τ’ άλλα.
Η “Θεογονία” περιγράφει τη γένεση του κόσμου και τη γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας. Επικαλούμενος τη θεία έμπνευση που έχει λάβει απευθείας από τον Δία και τις Μούσες, ο Ησίοδος παραδίδει 1.022 στίχους που αντλούν από πρώιμες παρατηρήσεις της φύσης και του κόσμου, της γης, του ουρανού, των αστεριών, της θάλασσας. Ξεκινώντας από το Χάος, απ’ όπου γεννιούνται οι πρώτες θεότητες, ο Έρωτας, το Έρεβος και η Νύχτα, το ποίημα περιγράφει, κατόπιν, την ένωση της Γης με τον Ουρανό, τον ευνουχισμό του τυράννου Ουρανού απ’ τον γιο του, Κρόνο, την εμφάνιση των Ολύμπιων θεών, τους μύθους του Προμηθέα και της Πανδώρας, την Τιτανομαχία.
Για τους PatariProject πρώτο υλικό και κύριο μέσο αφήγησης είναι το ίδιο το σώμα, οι ιδιότητες και οι ικανότητές του. Κι επειδή και τα “μεγάλα” παιδιά έχουν ανάγκη ν’ ακούσουν ένα παραμύθι που θ’ αφηγηθεί όσα το μυαλό δε μπορεί να εξηγήσει, η ανατρεπτική ομάδα θα ζωντανέψει σκηνές ενός απ’ τα πρώτα μεγάλα παραμύθια, σε μια παράσταση για τη δική μας Γη, τον δικό μας Ουρανό και το δικό μας Χάος.
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Δραματουργία: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, Πρωτότυπη Μουσική και μουσικοί επί σκηνής: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου, Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης – PRO4
Παίζουν (αλφαβητικά): Χαρά Κότσαλη, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης
Ωρα: 20:30         Εισητήρια: 5 ευρώ, 12 ευρώ
Χώρος Διεξαγωγής: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας