ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΗ & ΧΩΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Alt
30 Οκτ 2019 2:49 PM
Κατηγορία: Κοινωνία

 

Από το «Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας»  του Δήμου Ελευσίνας 

Σημαντικές ήταν οι δράσεις που υλοποίησε ο «Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας»,  του Δήμου Ελευσίνας κατά τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα αυτές αφορούσαν ομιλίες για την κακοποίηση ατόμων στην 3η ηλικία και  τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση ασθενειών.
Αναφορικά με την πρώτη δράση, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των ατόμων της 3ης ηλικίας στην πρόσκληση του Συμβουλευτικού Σταθμού για την ομιλία με θέμα «Το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης των ηλικιωμένων» στα δύο Κ.Α.Π.Η του Δήμου στην Ελευσίνα και σε αυτό της Μαγούλας. Τα μέλη των Κ.Α.Π.Η είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το επιστημονικό προσωπικό του Σταθμού, τον Κοινωνιολόγο κ. Τσεβά Κωνσταντίνο, την Κοινωνική λειτουργό κα Τζερέτα Ευθαλία και τη Νομικό κα Μουρτζούκου Πηνελόπη,  σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στην 3η ηλικία, τις μορφές και τις συνέπειες του φαινομένου, καθώς και για τα δικαιώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της κακοποίησης και παραμέλησης που υφίσταται αυτή η ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα. 
Ο «Συμβουλευτικός Σταθμός» ευχαριστεί πρωτίστως τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών  κ. Γεώργιο Κουρούνη, που στηρίζει και ενισχύει την υλοποίηση των δράσεων του Σταθμού. Επίσης, την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α Δήμου Ελευσίνας κα Σεβασμία Άνθη-Γκιόκα, καθώς και τον αντιπρόεδρο αυτού, κ. Ευάγγελο Ρόκα, για την παραχώρηση άδειας χρήσης των χώρων των Κ.Α.Π.Η, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ομιλίες αυτές. Τέλος, ευχαριστεί τις κοινωνικές λειτουργούς, κ.κ. Μαρούγκα Αικατερίνη και Βούλγαρη Ευγενία για την υποστήριξη και την εξαιρετική συνεργασία, καθώς και τα μέλη των Κ.Α.Π.Η για την προσέλευσή τους και το γόνιμο διάλογο που ακολούθησε των ομιλιών.
 Σε μια εποχή, που το μεταναστευτικό ζήτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, τα στελέχη του «Συμβουλευτικού Σταθμού Γυναικών», έκριναν αναγκαία την πραγματοποίηση δράσης ευαισθητοποίησης των γυναικών που διαμένουν στον «Ανοιχτό Χώρο Φιλοξενίας Προσφύγων» στην Ελευσίνα. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν η μαία του «Κέντρου Μάνας και Παιδιού» του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, κα Αντωνάρα Μαρία, η οποία ενημέρωσε τις γυναίκες σχετικά με τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση των ασθενειών, τον απαραίτητο γυναικολογικό έλεγχο, τις μεθόδους αντισύλληψης και τον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς και για την αναγκαιότητα τήρησης καθημερινής ατομικής υγιεινής. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας δόθηκαν άμεσες λύσεις  από τη μαία, αναφορικά με καίριας σημασίας ιατρικά θέματα, που ορισμένες από τις παρευρισκόμενες γυναίκες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν. Οι γυναίκες, τέλος, ενημερώθηκαν από τη Νομικό, κα Μουρτζούκου Πηνελόπη, σχετικά με το σκοπό του «Συμβουλευτικού Σταθμού», καθώς και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
 Αξίζει να τονιστεί ότι το ουσιαστικότερο αποτέλεσμα της δράσης αυτής, είναι ότι δόθηκε το έναυσμα για μελλοντική και συνεχή συνεργασία, μεταξύ του Κέντρου Υγείας και του «Ανοιχτού Χώρου Φιλοξενίας Προσφύγων» Ελευσίνας, τόσο για την ιατρική παρακολούθηση των φιλοξενούμενων όσο και για τον εμβολιασμό των παιδιών. Ο «Συμβουλευτικός Σταθμός» ευχαριστεί τον αντιδήμαρχο κ. Κουρούνη Γεώργιο που ήταν  παρών στην ενημερωτική δράση, τη ΜΚΟ «SolidarityNow» και ιδιαίτερα τις ψυχολόγους Ζούγρου Κωνσταντίνα και Παναγιωτακοπούλου Ελένη για την εξασφάλιση της πρόσβασής στο χώρο, της παροχής διερμηνείας και την εν γένει υποστήριξή τους για την υλοποίηση της δράσης αυτής.