ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ

Alt
30 Οκτ 2019 2:39 PM

 

Η Ελευσίνα και η Μαγούλα τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η  επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ, της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο δήμο Ελευσίνας. Μια επέτειος που συμβολίζει την ιστορική εκείνη μέρα, που ο περήφανος ελληνικός λαός σήκωσε το ανάστημά του  στην τυραννία και το ναζισμό και πολέμησε για την εθνική ανεξαρτησία και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Ο αγώνας των Ελλήνων του 1940 είναι το βροντερό ΝΑΙ στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Σ΄ αυτόν τον αγώνα η Ελευσίνα και η Μαγούλα αντιστάθηκαν ηρωικά, οι πρόγονοί μας πολέμησαν, έδωσαν τη ζωή του για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση σε Ελευσίνα και Μαγούλα, ανήμερα της 28ης  Οκτωβρίου. Η παρέλαση στην Ελευσίνα που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επί της Ηρώων Πολυτεχνείου, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στον κόσμο που την παρακολούθησε. Ήταν άψογη οργανωτικά και έτυχε σχεδόν καθολικής αποδοχής από τον κόσμο της πόλης που την παρακολούθησε μαζικά, κατακλύζοντας τα πεζοδρόμια σε όλο το μήκος της διαδρομής της.  Ο νέος χώρος διεξαγωγής αποδείχτηκε ιδανική επιλογή, καθώς διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία, τόσο για όσους παρέλασαν, όσο για όσους παρακολουθήσαν.    
 Το πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου έγινε επίσημη έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ηρώων. Λίγο πριν τις 10 ξεκίνησε η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, φορέων της πόλης και αντιπροσωπειών από τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Μετά το τέλος της δοξολογίας ο  αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παππάς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στη συνέχεια επίσημοι, κλήρος και λαός, μετέβησαν στην κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 
Κατόπιν η Φιλαρμονική παρατάχτηκε απέναντι από τους επισήμους που μετέβησαν στη πλατεία  Ευμολπιδών,  στην οδό Ηρών Πολυτεχνείου και την παρέλαση άνοιξαν οι μικροί μαθητές του Ειδικού Σχολείου. Ακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες από τα δημοτικά σχολεία της πόλης, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι της πόλης μέλη των οποίων ήταν ντυμένα με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, αθλητικά σωματεία και την παρέλαση έκλεισαν τμήματα προσκόπων και οδηγών.