ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΠΕΥΚΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Alt
17 Ιαν 2020 2:09 PM

 

Από το Τμήμα Πρασίνου  Δήμου Ελευσίνας

Ξεκίνησαν από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ελευσίνας  οι εργασίες καθαρισμού των πεύκων από την πευκοκάμπια. Ο καθαρισμός από τα κουκούλια της πιτυοκάμπης, θα  πραγματοποιείται κατά το διάστημα από τα μέσα Ιανουαρίου  μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αρχικά θα καθαριστούν τα προαύλια των σχολείων και στη συνέχεια οι υπόλοιποι δημόσιοι χώροι όπως πλατείες, παιδικές χαρές κ.α.
 Οι εργασίες θα εκτελούνται από εξειδικευμένο συνεργείο το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά μηχανικές, απολύτως ασφαλείς μεθόδους ενώ παράλληλα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών, παιδιών και λοιπών χρηστών των χώρων κατά την διάρκεια των εργασιών.
Στο Δήμο Ελευσίνας υπάρχουν περισσότερα από 2.000 πεύκα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε προαύλια σχολείων, παιδικών σταθμών και σε κοινόχρηστους χώρους όπως παιδικές χαρές και πλατείες, δηλαδή χώρους συνάθροισης παιδιών. Εξαιτίας των παραπάνω, είναι επιβεβλημένη η εργασία του καθαρισμού των κουκουλιών της πευκοκάμπιας, με  διττή κατεύθυνση τη προστασία των αστικών πευκώνων από την παρασιτική δράση του εντόμου και κυρίως την εξασφάλιση υγιούς και καλαίσθητου πρασίνου στην πόλη.
Η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa) είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς όλων των πεύκων. Οι προνύμφες του εντόμου καταναλώνουν μεγάλο μέρος της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ανάπτυξη των νεαρών δένδρων.  Εκτεταμένες προσβολές για συνεχόμενα έτη μπορεί να οδηγήσουν και στην ξήρανση νεαρών, αλλά και μεγάλων σε ηλικία πεύκων. 
Το πλέον σημαντικό πρόβλημα που  σχετίζεται με τη παρουσία της προνύμφης (κάμπιας) είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί σε όποιον έρχεται σε άμεση επαφή με αυτή, εξ αιτίας των τοξινών της που ερεθίζουν δέρμα, μάτια και το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας ακόμη και σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση,  ιδιαίτερα σε παιδιά και νεαρής ηλικίας άτομα.