ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Alt
22 Ιαν 2020 1:24 PM

Προτεραιότητα για το  Δήμο Ελευσίνας


Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου 2020 οι εργασίες στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ελευσίνα αντιπροσωπείας για τον έλεγχο της πορείας του ευρωπαϊκού προγράμματος URB-EN PACT. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ο Δήμος Ελευσίνας μαζί με άλλες 8  πόλεις  από 7 συνολικά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ο στόχος του προγράμματος  URB-EN PACT είναι μέχρι το 2050 οι πόλεις που συμμετέχουν σ’ αυτό να γίνουν πόλεις - ZERO NET CARBON, δηλαδή ή να παράγουν ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. αιολική ενέργεια) ή αν παράγουν ενέργεια  συνοδευόμενη από εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυτό το διοξείδιο του άνθρακα να απορροφάται με κάποιες διαδικασίες, ώστε το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα να είναι μηδενικό.
Η αντιπροσωπεία των ξένων αποτελείτο από τις κυρίες Virginie Squizzato και Helene Mazaleyrat, προερχόμενες από την Clermont Auvergne Metropole – Γαλλία (επικεφαλής του προγράμματος) και τον κ. Donal O’Herlihy, εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη του προγράμματος, προερχόμενο από την Ιρλανδία. 
Σκοπός της επίσκεψης των ξένων ήταν να εξεταστεί η προετοιμασία του Δήμου Ελευσίνας όσον αφορά την πρόοδο του προγράμματος. 

Στις εργασίες της πρώτης μέρας (16/1/2020), εκτός από την ομάδα διοίκησης έργου (ΟΔΕ) του Δήμου Ελευσίνας (κυρίες Γεωργουλέα, Μακρή και Μυτιληναίου και κ. Κανάκης & Βραχάλης και Δρ. Χρηστίδης), πήραν μέρος ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος της Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Λεων. Παππάς, εκπρόσωποι των βιομηχανιών ΕΛ.ΠΕ. (κα. Παγώνη, ανώτερη δ/ντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. & κ. Ιωακειμίδης, δ/ντής Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος ΒΕΕ) και ΤΙΤΑΝ (κ. Σαμοθράκης, διευθυντής ΤΙΤΑΝ Ελευσίνας & κ. Κατσιάμπουλας, δ/ντής Περιβάλλοντος, Ποιότητας & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Κλάδου Τσιμέντου  Ελλάδας), η δ/ντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας κα. Ψωμά, ο δ/ντής του 3ου Γυμνασίου κ. Λιακέας και η υπ/ντρια κα. Βολικίδου, και η καθηγήτρια κα. Δρεττάκη, εκπρόσωπος του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας. Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Ελευσίνας κ. Καλυμνάκης, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας κα. Γιοβάνου και ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Ελευσίνας “ECOLEUSIS” κ. Χρηστάκης.
Την πρώτη μέρα (16/1/2020) αρχικά ο Δήμαρχος κ. Αργ. Οικονόμου καλωσόρισε τους τρεις επισκέπτες και ακολούθως έγιναν συναντήσεις της αντιπροσωπείας και ανταλλάχθηκαν απόψεις με όλους τους ανωτέρω αναφερόμενους.
Ειδικότερα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Παππά και την ΟΔΕ αναφέρθηκαν οι προτεραιότητες του Δήμου, όσον αφορά την πορεία προς μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του Δήμου Ελευσίνας. Επιγραμματικά αυτές είναι: α) Ενεργειακή αναβάθμιση όλου του δημοτικού οδοφωτισμού, β) Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων, γ) Εγκατάσταση Φ/Β πάνελ σε όλα τα σχολεία (περίπου 40), δ) Σταδιακή αντικατάσταση των δημοτικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα οχήματα και ε) Στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) ως αποτέλεσμα επικαιροποίησης του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ).
Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών ανέπτυξαν τις προσπάθειες που έχουν κάνει και αυτές που θα κάνουν προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Οι εκπρόσωποι των σχολείων και των δύο συλλόγων αναφέρθηκαν στην πρόθεσή τους να συμβάλουν, στο μέτρο του δυνατού, στη διάχυση προς τους μαθητές και τα μέλη τους αντίστοιχα των αποτελεσμάτων του προγράμματος, με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.
Ο εκπρόσωπος της “ECOELEUSIS” ανέπτυξε τις θέσεις της κίνησης γενικότερα όσον αφορά την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανέφερε ότι, κατά την άποψη της Κίνησης, ελάχιστα έχουν γίνει στην Ελλάδα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συνεπώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε δε ότι οι βιομηχανίες της περιοχής όχι μόνο δεν προσπαθούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά τουναντίον οι δραστηριότητές τους αυξάνουν αυτές τις εκπομπές.

Τη δεύτερη μέρα (17/1/2020) προηγήθηκε συνάντηση του Δημάρχου με την αντιπροσωπεία, κατά την οποία επιβεβαίωσε τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής,  όσον αφορά την πορεία προς μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του Δήμου Ελευσίνας και ευχήθηκε επιτυχή έκβαση του προγράμματος, επ’ ωφελεία των κατοίκων του Δήμου Ελευσίνας, αλλά και των άλλων πόλεων  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επίσης ο Δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους τρεις επισκέπτες.
Ακολούθησε επίσκεψη-ξενάγηση στο δημοτικό σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο δημοτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και στον σταθμό μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων (συνεργεία). Οι  ευρωπαίοι επισκέπτες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για τις συγκεκριμένες δράσεις του δήμου Ελευσίνας.Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με σύντομη περιήγηση στην Ελευσίνα και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο. 
Η αντιπροσωπεία των ξένων έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τις εργασίες του διημέρου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και δεύτερη φάση του προγράμματος, που θα είναι και η σημαντικότερη (αφού εγκριθεί και αξιολογηθεί επιτυχώς η πρώτη φάση), οπότε θα έχουν τη χαρά να συνεργαστούν ξανά με την Ελευσίνα.
Οι ξένοι επισκέπτες  δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία.
Η άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Ελευσίνας για τα αποτελέσματα των εργασιών του διημέρου είναι ότι αυτά υπερέβησαν (θετικά) τις προσδοκίες μας.