Τηλεδιάσκεψη Δημάρχου Ελευσίνας κ. Οικονόμου με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη

Alt
08 Μάιος 2020 1:54 PM

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Μαΐου 2020, μεταξύ του Δημάρχου Ελευσίνας κ. Αργυρίου Οικονόμου και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όπου συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Ελευσίνας και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε από τον Δήμαρχο ήταν η βιωσιμότητα του Ναυπηγείου Ελευσίνας και η εξασφάλιση των εργαζομένων του. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η εξεύρεση λύσης για το Ναυπηγείο αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης, κυρίως όμως, για τους 600 εργαζομένους και τις οικογένειες τους.

Στην συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» όπου έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης των συνδέσεων της αποχέτευσης. Συγκεκριμένα ζήτησε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να μην αφορά μόνο τις νέες και μελλοντικές συνδέσεις της αποχέτευσης, αλλά και όλες όσες έχουν πραγματοποιηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα.

Επίσης συζητήθηκε με τον κ. Υπουργό η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας με παράλληλη αύξηση της ρευστότητας έτσι ώστε να υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέλος ο κ. Οικονόμου, ζήτησε από τον Υπουργό στα πλαίσια των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, να υπάρξει αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις. Με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινείται στα πλαίσια της διαφάνειας, θα πρέπει να προωθηθούν αλλαγές που να οδηγούν στην συντόμευση των διαδικασιών, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη. Ανέφερε δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έργα που αφορούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα με τις διαδικασίες να λειτουργούν ως τροχοπέδη.

Από την μεριά του ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε τις εξελίξεις που υπάρχουν για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους.

Δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει το αίτημα του Δήμου Ελευσίνας για την απαλλαγή τέλους στην αποχέτευση όλων όσων έχουν συνδεθεί μέχρι σήμερα ή συνδεθούν μελλοντικά.

Τέλος ο Υπουργός ενημέρωσε για την δέσμη μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση έτσι ώστε η οικονομία να ανακάμψει το συντομότερο καθώς επίσης δήλωσε και την πρόθεση του να εξεταστούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές που θα μπορούν να κάνουν πιο ευέλικτες τις δημόσιες συμβάσεις.

Η συζήτηση υπήρξε γόνιμη με τον Δήμαρχο και τον Υπουργό να επισημοποιούν την συνεργασία τους προς όφελος του Δήμου Ελευσίνας και των Δημοτών του.