Ειδική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το λογότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Φεβρουαρίου

Alt
12 Φεβ 2021 8:53 AM

Το λογότυπο με V σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της Πολιτιστικής βάζοντας τέλος στην αδράνεια των προηγούμενων χρόνων και όχι τη μετονομασία της πόλης.

Για τις εξελίξεις που αφορούν το εγχείρημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Ελευσίνα 2023», ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα για το θέμα που έχει προκύψει με την επιλογή του V στο νέο λογότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φώτη Τατάκης, ξεκαθάρισε πως «οι τρεις γραφές U ή F ή V, αποτελούν αμφότεροι δόκιμους τρόπους καταγραφής και απόδοσης του ονόματος της πόλης μας στο διεθνές στερέωμα», παραθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία απόδοσης της πόλης μας με το γράμμα V, όπως αυτό εμπεριέχεται σε ιστορικούς χάρτες και κειμήλια της περιοχής, αντικείμενα μάλιστα που περιέχονται στη κατοχή του Δήμου Ελευσίνας.

Ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως η πόλη μας- μια εκ των πέντε ιερών πόλεων της Αρχαιότητας- είναι χαραγμένη με την ελληνική γραφή στο πάνθεον της ιστορίας και του πολιτισμού, καυτηριάζοντας παράλληλα την παράφραση του ιστορικού βάρους της λέξης-ονόματος της πόλης «Ελευσίνα», καθότι παρατηρήθηκαν προσβλητικές προς την σπουδαιότητα της πόλης αναφορές, με αντικατάσταση και μετατροπή του φθόγγου «ευ» σε «β», ενώ σημείωσε πως και οι τρείς τρόποι γραφής φιλοξενούνται από τη βιβλιογραφία (νεότερη χρήση του F, παλαιότερη του U, γεωγραφική χρήση του V και απόδοση του σε επιγραφές με βάση κυρίως την ιωνική διάλεκτο).

Τέλος, υπήρξε σαφής διάκριση πως η ανωτέρω συζήτηση αφορά -κατά αποκλειστικότητα- την επιλογή του λογοτύπου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023, σηματοδοτώντας μια επανεκκίνηση του τρόπου πλεύσης της μετά το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και δεν αφορά σε καμία περίπτωση μεταβολή ή παραχάραξη του ονόματος της πόλης μας.

«Εξάλλου, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μία διαφορετική θεσμική οδό, όπου ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν αναμφίβολα καθοριστικός, ενώ η διαβούλευση με τους ανθρώπους του τόπου μας θα ήταν το σημείο αναφοράς μας», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μ. Μαρμαρινός, τόνισε πως «το γράμμα ‘V’  - ελληνική γραφή, πρώιμη μορφή του ‘Υ’, όπως εμφανίζεται σε μια μεγάλη σειρά  επιγραφικών γεγονότων της αρχαιότητας (αγγεία, επιγραφές, κλπ ), αλλά και σε μια μεγάλη σειρά σύγχρονων γραφών ( αφίσες, εξώφυλλα βιβλίων, δημόσιοι φορείς ( πχ. Ελληνικά Ταχυδρομεία, κλπ),  εμφανίζεται στο νέο λογότυπο της εταιρείας : 2023 ELEVSIS.

Σε κάθε περίπτωση, η γραφή που επιλέγει για το λογότυπο ούτε έχει, ούτε είχε πρόθεση να υπεισέλθει στις ήδη επικρατούσες γραφές του ονόματος της πόλης στην ξένη γλώσσα , δηλαδή U ή F.  Ιστορικά αποδεδειγμένο άλλωστε , και τα τρία γράμματα είναι παρόντα να χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση».

Και κατέληξε τονίζοντας, πως το «2023 ELEVSIS  θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Σημειώνεται, δε, πως όταν παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο στις Δημοτικές Παρατάξεις, δεν υπήρξε καμία επίσημη κριτική για την επιλογή του λογοτύπου από κανέναν από τους παρευρισκόμενους.  

Η τοποθέτηση του Δημάρχου:

Για το θέμα μίλησε και ο Δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος:

«Ήδη από το προεκλογικό μας πρόγραμμα, είχαμε εντοπίσει το τέλμα της υπόθεσης της ΠΠΕ. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, απέτυχε και στρατηγικά και επιχειρησιακά να πραγματώσει τις προσδοκίες των Ελευσινίων για ανάδειξη της πόλης τους σ’ ένα κόμβο ανάπτυξης και προώθησης σε όλα τα επίπεδα.

Απέτυχε γιατί για τρία ολόκληρα χρόνια, δεν κατάφερε να αφήσει ούτε μια υποδομή έτοιμη, αλλά ούτε και εγγράψει στη συνείδηση των συμπολιτών μας το στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ως μια υπόθεση που μας αφορά όλους και όχι τους λίγους και εκλεκτούς.

Αυτή την κατάσταση, που εκ των πραγμάτων οδηγούσε σε αποτυχία  του όλου εγχειρήματος, θελήσαμε να ανατρέψουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου.

Ήταν και είναι μία δύσκολη υπόθεση. Ήταν, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια χάθηκε πολύ πολύτιμος χρόνος και είναι γιατί εξ αντικειμένου η πανδημία που πλέον συμπληρώνει ένα ολόκληρο έτος, δεν επέτρεψε κάποια πράγματα να τρέξουν με τους ρυθμούς που επιθυμούμε.

Ωστόσο, αυτοί οι ρυθμοί εξομαλύνονται και είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι είναι δυνατό, ώστε και η Πολιτιστική να πετύχει, και η κληρονομιά που θα αφήσει να είναι ορατή και μετά το 2023.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτά που απαιτούνται, ώστε η Πολιτιστική να πετύχει. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στους δημότες μας την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ αυτή την διαδικασία, να ζήσουν αυτό το ταξίδι μέχρι το ’23. Να εμπλακούν ουσιαστικά. Και οι υποδομές που θα έχουν γίνει να είναι μια ζωντανή παρακαταθήκη για τα χρόνια που θα έρθουν».