Επιστολή Δημάρχων προς Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως

Alt
03 Απρ 2020 12:36 PM

Ανάμεσα στους έντεκα Δημάρχους που απηύθυναν έκκληση προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, για την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους, έτσι ώστε να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία, ήταν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύριος Οικονόμου.

Οι Δήμαρχοι Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Αχαρνών, Ωρωπού, Ιλίου, Διονύσου, Ασπροπύργου, Φυλής, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ζητούν με επιστολή τους προς την κ. Υπουργό, η Πολιτεία να υποστηρίξει κάθε μαθητή προκειμένου μέσα από τη μάθηση και τη συνέχιση της εκπαίδευσής του να μπορέσει όχι μόνο να φοιτά –έστω και εξ αποστάσεως – στο σχολείο, αλλά και να βρει μια υγιή σταθερά στην καθημερινότητά του.

Συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι ζητούν :

  • Τη χρησιμοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας: από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτύου έως την εκπαιδευτική τηλεόραση και ραδιοφωνικές εκπομπές αντίστοιχης θεματολογίας
  • Την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να μπορέσει να στηριχτεί τεχνολογικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα μεγέθη που απαιτεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
  • Τη δωρεάν εξασφάλιση των απαραίτητων τεχνολογικών μέσων για κάθε έλληνα μαθητή. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, που μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή υπολογιστών (φορητών ή σταθερών) σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ενδεχομένως να εξεταστεί η παροχή και άλλων μέσων, όπως tablet ή e-readers ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας.
  • Την ελεύθερη πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού, τουλάχιστον για το διάστημα που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
  • Την ουσιαστική ψυχολογική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους μέσω συμβουλευτικής. Αναλογιζόμενοι το άγχος των μαθητών που προετοιμάζονται για τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων εν μέσω αυτής της κατάστασης, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, γιατί η σκέψη μας είναι σε κάθε μαθητή και σε κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά που είναι αναγκασμένα να βιώνουν αυτή την κατάσταση περιορισμού.

Οι παραπάνω προτάσεις των Δημάρχων, έχουν διττή σημασία. Αφενός συνδράμουν στην εμψύχωση των μαθητών και των οικογενειών τους, αφετέρου μπορούν να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο για τον εκσυγχρονισμό της Παιδείας.

Η κρίση γεννά ευκαιρίες και είναι ευχή όλων μας η Δημόσια Εκπαίδευση να βγει από αυτή πιο δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών.

Δείτε την επιστολή