ΠΣΑΦΕΑ ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Παράρτημα Ελευσίνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΣΑΦΕΑ και Δ.Σ.Ε.), προσπαθούμε να μεταφέρουμε στις νέες γενιές την πραγματική ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα έτη 1941-1949. Γνωρίζουμε ότι στα σχολικά βιβλία το αθάνατο έπος, αναφέρεται ελάχιστα ή διαστρεβλωμένα. Με την ευκαιρία της επετείου του Μπλόκου της Ελευσίνας, αποφασίσαμε να κάνουμε γνωστή, την ιστορία της Ελευσίνας του Αγώνα και της Αντίστασης, στην περίοδο της φασιστικής κατοχής.

Κατά την κατοχή, η Ελευσίνα αποτέλεσε σταυροδρόμι για τον εχθρό, από αέρα, στεριά και θάλασσα.
Μετά την ίδρυση του Ε.Α.Μ. και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί φασίστες, αντιμετώπισαν μεγάλη αντίσταση και στην Ελευσίνα όπως και σε ολόκληρη τη χώρα.
Αποφάσισαν λοιπόν να εκδικηθούν με κάθε τρόπο.

Αρχικά έκαναν δύο μικρά "μπλόκα". Ένα το Μάρτη του 1943, μπροστά στο σπίτι του Μορφόπουλου (εκεί που είναι σήμερα τα ταξί) συνέλαβαν 25 άτομα που βρήκαν μπροστά τους και τα πήγαν στο αεροδρόμιο για καταναγκαστική εργασία (έκλεινα τις λακκούβες που άνοιγαν οι βόμβες των Εγγλέζων).

Το δεύτερο, το Σεπτέμβριο του 1943 στο ΤΙΤΑΝ, με ανάλογα αντίποινα.

Το μεγάλο μίσος των κατακτητών, ήρθε μετά την ανατίναξη του τρένου στο Λουτρόπυργο, από ομάδα ανταρτών του 34ου Συντάγματος του 3ου Λόχου και μια ομάδα του ένοπλου εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ. Το τρένο μετέφερε γερμανικά όπλα, πυρομαχικά και βαρύτερο οπλισμό στη Μέση Ανατολή.

Η επιχείρηση αυτή είχε απόλυτη επιτυχία, αφού καταστράφηκε όλο το υλικό και σκοτώθηκαν πολλοί Γερμανοί μεταξύ των οποίων: ο Γερμανός Αξιωματικός της αποστολής.

Μετά το σαμποτάζ αυτό, οι Γερμανοί αρπάξανε από τις Φυλακές Χατζηκώστα τα παλικάρια που δεν είχαν καμία ανάμιξη στο σαμποτάζ και τα κρέμασαν στις 3-5-1944 στο σημείο της Ανατίναξης στο Λουτρόπυργο.
Σήμερα αν περάσετε από κει, θα δείτε στο μνημείο που έχει στηθεί, να απεικονίζονται συμβολικά 10 χελιδόνια.
Αργότερα πληροφορήθηκαν οι Γερμανοί από τους ντόπιους συνεργάτες τους, ότι τους αντάρτες σαμποτέρ είχε ειδοποιήσει το πολιτικό τμήμα της Εθνικής Αντίστασης (Γραμματεία Ε.Α.Μ, Ε.Α.Λ.Α.Σ, Ε.Π.Ο.Ν.) και αμέσως αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο μπλόκο στην Ελευσίνα.

Ήταν άνοιξη 29 Απρίλη του 1944, όταν η Γκεστάπο, τα Ες Ες και η Βέρμαχτ, (Γερμανικές Φάλαγγες) μπλόκαραν την Ελευσίνα στην οδό Θηβών τη σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου, από το Παγοποιείο έως τη διασταύρωση της Θηβών και την Παλαιά Οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Στις δύο η ώρα τα χαράματα, εισέβαλαν στα σπίτια και συνελάμβαναν τους άνδρες από 15 - 50 χρόνων. Τους συγκέντρωσαν στην τότε οδό Αναπαύσεως (βλέπε σχεδιάγραμμα) και τους παράταξαν σε τριάδες.

Εκεί με υπόδειξη κουκουλοφόρων καταδοτών, έπαιρναν έναν-έναν και τον πήγαιναν μέσα στο καμίνι του Πατάλα (βιοτεχνία κεραμιδιών και τούβλων).

Στη μέση υπήρχε μια ξύλινη κολώνα που στήριζε την οροφή. Εκεί είχαν δέσει μια καρέκλα στην οποία κάθιζαν τους πατριώτες. Έβαζαν τα πόδια τους σε άλλη αντικριστή καρέκλα και αφού τους έδεναν, τους έκαναν τη λεγόμενη "φάλαγγα".

Τους χτυπούσαν δηλαδή μ' ένα ξύλο κυπαρισσιού γεμάτο ρόζους, κάτω από τις πατούσες για να μαρτυρήσουν τους εμπνευστές και τους αυτουργούς της ανατίναξης του τρένου.

Στο πλάι είχαν μια μοτοσικλέτα αναμμένη στη μεγάλη ταχύτητα, για να καλύπτουν τις φωνές. Έπειτα τους έλυναν και από την πίσω πόρτα τους πήγαιναν σέρνοντας και τους έριχναν σ' ένα λάκκο. Κανένας τους δε μαρτύρησε τίποτα!
Εν τω μεταξύ, έφτασαν εκεί οι Ελευσίνιοι και με φωνές, κλάματα και κατάρες, διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια.

Κατά το απόγευμα, ήρθε τμήμα του Ερυθρού Σταυρού και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατουμένων.
Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους δεν άκουσαν τίποτα. Ο Γερμανός αξιωματικός έδωσε διαταγή να φορτώσουν τους πατριώτες σε δύο καμιόνια και τους πήγαν στο Χαϊδάρι.

Εκεί τους έκλεισαν σε διάφορα κελιά και στη συνέχεια ορισμένους έστειλαν σε νέα βασανιστήρια, άλλους στα κρεματόρια της Γερμανίας (Νταχάου. Αουσβιτς) κ.λπ. και άλλους για εκτέλεση.
Εδώ αξίζει ν' αναφέρουμε ένα ακόμα περιστατικό που είναι ενδεικτικό της θηριωδίας των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στο εξής όταν έστελναν αμαξοστοιχία σε αποστολή, έβαζαν μπροστά από τη μηχανή ένα βαγόνι "κλούβα" γεμάτο με αλυσοδεμένους Έλληνες Αγωνιστές για να αποτρέπουν τα διάφορα σαμποτάζ αφού αυτό γινόταν γνωστό στους αντάρτες.

Παρ' όλα αυτά, όπως είναι γνωστό η αντίσταση συνεχίστηκε έως ότου ήρθε η απελευθέρωση της Ελλάδας.
Στη μνήμη των αγωνιστών του Μπλόκου της Ελευσίνας, διοργανώνουμε κάθε χρόνο, τιμητική εκδήλωση μπροστά στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.

Εφέτος η εκδήλωση θα γίνει στις 22 Μάη, στις 11 π.μ. Σας καλούμε για να τιμήσουμε όλοι μαζί αυτούς που έγιναν θυσία για την τιμή και τη λευτεριά της πατρίδας. Τραγούδια του αγώνα θα μας πει στην εκδήλωση το: Νεανικό Συγκρότημα του Κέντρου Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των Λαών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος 1939 -1945 σφραγίστηκε με τη νίκη των λαών κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, Γερμανίας -Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους.
Το φασιστικού ναζιστικό αυτό τέρας, είναι γέννημα των κεφάλαιο κρατικών αναγκών της εποχής, που είχαν κύριο στόχο τους, να εξαφανίσουν από προσώπου γης τη νεαρή τότε Σοβιετική Ένωση.

Η ύπαρξη του πρώτου Σοσιαλιστικού κράτους η ΕΣΣΔ, από τη μία και η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 -1933 από την άλλη, υπονόμευαν τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Τα "εθνικοσοσιαλιστικά" κόμματα που κυριαρχούσαν τότε στην Ευρώπη ήταν κόμματα των μονοπωλίων με βαθύτατα αντικομουνιστική - αντιλαϊκή ανοιχτά τρομοκρατική και ρατσιστική πολιτική. Μπόρεσαν όμως σε μια σειρά παράγοντες να παγιδεύσουν στις γραμμές τους, μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων και να αποκτήσουν ευρεία λαϊκή βάση.

Οι στρατιές των ανέργων και των πεινασμένων, εναπέθεσαν τις ελπίδες τους σ' αυτά τα κόμματα.

Τα "εθνικοσοσιαλιστικά" κόμματα αν και είχαν μεταξύ τους πολλές αντιθέσεις και συμφέροντα, κατέβαλαν προσπάθειες συνεννόησης για να αντιμετωπίσουν από κοινού τη Σοβιετική Ένωση. Έπειτα ανενόχλητοι από τέτοια φιλολαϊκά πρότυπα και καθεστώτα να συνεχίζουν ανενόχλητα την εδραίωση των συμφερόντων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ισχυρή στήριξη και ενίσχυση, πρόσφερε στη Γερμανία και την Ιταλία το Βατικανό, που συντάθηκε σαν κράτος το 1929 από το Μουσολίνι. Το Βατικανό αναγνώρισε αμέσως το Γ' Ράιχ στο πρόσωπο της Γερμανίας έβλεπε τη δύναμη πού θα συνέτριβε τη Σοβιετική Ένωση. Γι' αυτό και δεν αντέδρασε, ούτε όταν η Γερμανία κατέλαβε την Πολωνία. Το ίδιο έκανε και για το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Τα κομουνιστικά κόμματα της Ευρώπης την περίοδο εκείνη, ακολούθησαν τη γραμμή της συγκρότησης των "αντιφασιστικών μετώπων" την οποία επεξεργάστηκε και πρόβαλε η "τρίτη διεθνής" στο 7ο συνέδριο της, στις 25 Ιούλη - 21 Αυγούστου το 1935.
Κάθε κομουνιστικό κόμμα, πρωτοστατούσε στη χώρα του, στην πάλη ενάντια στο φασισμό, υπερασπίζοντας -ταυτόχρονα την ΕΣΣΔ, τη νέα Σοσιαλιστική κοινωνία που είχε γίνει φάρος και ελπίδα των λαών.
Στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, δημιουργήθηκε στις 27 - 9 -1944 το ΕΑΜ, στις 16 - 2 -1942 δημιουργήθηκε το ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ, με καπετάνιο τον ʼρη Βελουχιώτη. Στις 23-2-1943 ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, που συσπείρωσε στις γραμμές της την πλειοψηφία της νεολαίας. Δίπλα σ' αυτές τις οργανώσεις έδρασαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη Ε.Τ.Α., η οργάνωση για την προστασία του λαϊκού αγώνα Ο.Π.Λ.Α., το Εθνικό Λαϊκό, Απελευθερωτικό Ναυτικό Ε.Π.Α.Ν. Όλες αυτές οι οργανώσεις συσπείρωσαν την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και με αγώνες και θυσίες απετίναξαν το ζυγό. Ο φασισμός ματοκύλισε ολόκληρη την Ευρώπη. Επέφερε άπειρα δεινά τεράστιες καταστροφές και εκατομμύρια νεκρούς.

Το 1944η ΕΣΣΔ μετά από ανείπωτες θυσίες κατεδίωξε τις Γερμανικές στρατιές από τα εδάφη της. Ήταν πια φανερό ότι ο Κόκκινος Στρατός προετοιμαζόταν να απελευθερώσει και τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Τότε οι ΗΠΑ και η Βρετανία, φοβούμενοι (και δικαιολογημένα) ότι μπορούσε να μπει μόνος ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο, υποχρεώθηκαν να ανοίξουν και δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη στις 6-6-1944 μετά την απόβαση στη Νορμανδία.
Έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου ποιος θα φτάσει πρώτος για να καταλάβει τη Γερμανική πρωτεύουσα.

Στις 2 Μάη 1945 η Κόκκινη Σημαία υψώθηκε στη Γερμανική Βουλή (Ράϊχσταγκ). Στις 8 του ιδίου μήνα η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Τέσσερεις μήνες αργότερα, μετά την επίθεση και της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον της, η Ιαπωνία συνθηκολόγησε στις 2-9-1945.

Νωρίτερα οι ΗΠΑ, δίχως να υπάρχει στρατιωτική ανάγκη έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι 6 & 9 Αυγούστου του 1945. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Ιμπεριαλισμού, κατά της ανθρωπότητας στον 20ο αιώνα.

Στη συνείδηση των λαών είναι καταγεγραμμένη η τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ και των αντιφασιστικών οργανώσεων της Ευρώπης ενάντια στο φασισμό.

Σήμερα η Ε.Ε. προσπαθεί να σβήσει από τη μνήμη των λαών αυτή την αλήθεια μετατρέποντας την 9η Μάη από ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών σε ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σκοπιμότητα είναι προφανής.
Δε θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Η 9η Μάη είναι ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.