Ένας χρόνος συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού
Ένας χρόνος συνεργασίας του Δήμου Ελευσίνας με το Χαμόγελο του Παιδιού, συμπληρώθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
Μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ελευσίνας, το 2021, προχώρησε σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «το Χαμόγελο του Παιδιού», συμβάλλοντας στην προσπάθεια για αποτελεσματική συνεργασία, με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο.
Βάσει του Συμφώνου, οι δύο φορείς αναπτύσσουν ένα ειδικό πλάνο δράσεων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών
- συμμετοχή στις εθελοντικές ομάδες έρευνας και διάσωσης
- προγράμματα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής σε παιδιά
- κινητές ιατρικές μονάδες
- παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά
- πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου
Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του Δήμου Ελευσίνας και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι και ο υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Γιαννίκος συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Υπουργών, Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αρχηγών ΕΛΑΣ, Λ.Σ., ΠΣ, διεθνών φορέων, Πρέσβεων και των μελών του Amber Alert Hellas, παρουσιάστηκαν:
1. τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις εξαφανίσεις από την ΕΛ.ΑΣ., «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και διεθνείς φορείς
2. Η ενεργοποίηση και στη χώρα μας, της υπηρεσίας Amber Alert SMS, ένα νέο και πολύτιμο εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων που κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση του Προγράμματος Amber Alert Hellas.
3. Η υπηρεσία, και στη χώρα μας, MISSING ALERT PROTOCOL, στο πρότυπο του Herbert Protocol που εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία στην Αγγλία.
4. Οι νέες υπηρεσίες από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Smile net. Βασικός πυλώνας είναι η συμβολή των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην προστασία των παιδιών, των νέων και των ατόμων σε κίνδυνο στην Ελλάδα.
5. Η Εθνική Γραμμή για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017, με την οποία αριθμοδοτήθηκε από την αρμόδια Αρχή ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τηρώντας όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κατευθύνσεις.
6. Η αποτελεσματικότητα, που έχει το πρόγραμμα Missing Alert Hellas που συντονίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.
7. Τα νέα μέλη στο πρόγραμμα Amber Alert Hellas. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πλέον απαριθμεί περισσότερα από 150 μέλη
8. Η εφαρμογή Missing Alert App, που αφιλοκερδώς σχεδίασε και υλοποιεί ο όμιλος ΟΤΕ και διαχειρίζεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Στις μέρες μας, οι εξαφανίσεις παιδιών ολοένα και πληθαίνουν και πολλές φορές, με τραγικές συνέπειες. Είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο και από πλευράς μας, στεκόμαστε εμπράκτως δίπλα στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το Χαμόγελο του Παιδιού, με όποιον τρόπο μπορούμε. Η συνεργασία μας με τον κ. Γιαννόπουλο είναι εξαιρετική, με στόχο την άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις εξαφανίσεων. Σε αυτό φυσικά, συμβάλλει η Δημοτική μας Αστυνομία η οποία και παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη συνεργασία».