Η Παναγία Μεσοσπορίτισσα στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.
Με ιδιαίτερη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας η εκδήλωση για την ένταξη του εθίμου της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δυναμικό παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Δήμου Ελευσίνας, της πολιτείας, των τοπικών συλλόγων και της κοινωνίας των πολιτών, αναδεικνύοντας μέσα από τις τοποθετήσεις τους τη σπουδαιότητα της αναγνώρισης του εθίμου και της ιστορικής του συνέχειας.
Ο Δήμος Ελευσίνας, στηρίζοντας ενεργά την εν λόγω πρωτοβουλία, ανέδειξε την αξία της τοπικής παράδοσης ως ζωντανό στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας. Το έθιμο της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας, βαθιά ριζωμένο στον αγροτικό κύκλο της σποράς και της συγκομιδής, συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση και τη μνήμη, διατηρώντας αναλλοίωτη τη συλλογική εμπειρία και ταυτότητα του τόπου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με θερμό καλωσόρισμα από την Παντελίτσα Τσαλιμοπούλου, Πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας «Το Αδράχτι». Ακολούθησαν ομιλίες από την Αικατερίνη Καμηλάκη, Ομότιμη Ερευνήτρια και τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και από τη Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τη συζήτηση συντόνισε η Σοφία Αδάμ, μέλος του Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας «Το Αδράχτι».
Η παρουσία και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων θεσμών, επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων ανέδειξαν τη σημασία της διάσωσης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από συνεργασίες και ενεργή συμμετοχή της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Γεώργιος Γεωργόπουλος, Δήμαρχος Ελευσίνας, ο Αθανάσιος Μπούρας, Βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής και Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Ευάγγελος Λιάκος, Βουλευτής Δυτικής Αττικής, η Ασημίνα Φούφα, εκπρόσωπος του Υφυπουργού και Βουλευτή Γεωργίου Κώτσηρα, η Ιωάννα Τζαβάρα, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού Πολεοδομικών Θεμάτων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Αττικής, ο Γρηγόριος Σαμπάνης, Γενικός Γραμματέας Δήμου Ελευσίνας, η Μαρία Χαραλαμπίδη, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, η Μαρία Ιωάννα Κονδύλη, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελευσίνας, ο Πέτρος Φιλιππάς Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, ο Τσαφαράς Χαράλαμπος Αντιδήμαρχος Ελευσίνας, η Νανά Σπυροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της 2023 Ελευσίς και ο Νικόλας Βιλλιώτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της 2023 Ελευσίς.
Δυναμική ήταν η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, με την παρουσία εκπροσώπων των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων της περιοχής, ενώ παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Ακαδημίας Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Hellenic Energy.
Η εκδήλωση αποτελεί μια σπουδαία στιγμή για την Ελευσίνα, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της τοπικής κοινωνίας να τιμά το παρελθόν και να ενώνει το παρόν με το μέλλον.
Ο Δήμος Ελευσίνας θα συνεχίσει να στηρίζει και να αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο μέσα από δράσεις και συνεργασίες που τιμούν την ιστορία και ενισχύουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ελευσίνας κ. Γεώργιου Γεωργόπουλου:
«Αγαπητοί συμπολίτες και φίλοι,
Mε μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, τιμώντας μία πολύ ξεχωριστή στιγμή για την πόλη μας. Η επίσημη ένταξη του εθίμου της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο, όχι μόνο για την Ελευσίνα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα μας, καθώς αναγνωρίζεται διεθνώς η βαθιά πολιτισμική αξία της παράδοσης.
Η Παναγία Μεσοσπορίτισσα δεν είναι απλώς ένα τοπικό έθιμο. Είναι ένα ζωντανό αποτύπωμα της συλλογικής μας μνήμης, της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, με τη γη, με τον κύκλο της σποράς και της συγκομιδής. Είναι ένα τελετουργικό που ενώνει το παρελθόν με το παρόν – και από σήμερα, χάρη σε αυτήν την παγκόσμια αναγνώριση, και με το μέλλον.
Θα ήθελα, εκ μέρους του Δήμου Ελευσίνας, να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι εργάστηκαν με επιμονή και υπομονή για την αναγνώριση αυτού του πολύτιμου στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Λαογραφικό Σύλλογο «Το Αδράχτι» που με συνέπεια κρατά ζωντανό το νήμα της παράδοσης, καθώς και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.
Η UNESCO αναγνωρίζει την αξία του εθίμου αυτού και την ευθύνη όλων μας να το διατηρήσουμε ζωντανό. Να το προστατεύσουμε από την λήθη και να του προσδώσουμε μία νέα θέση στον σύγχρονο κόσμο προκειμένου να το μεταδώσουμε με σεβασμό στις νέες γενιές.
Στην Ελευσίνα, μια πόλη με πλούσια ιστορική και πνευματική κληρονομιά, γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει μεταμόρφωση και αναγέννηση. Και σήμερα, με αυτή την διεθνή αναγνώριση, επιβεβαιώνουμε ξανά τον ρόλο της πόλης μας ως σημείο συνάντησης του ιερού και του ανθρώπινου.
Σας καλώ όλους να γιορτάσουμε σήμερα μαζί με σεβασμό και υπερηφάνεια.
Σας ευχαριστώ.»