Απολογισμός έργου της Δημοτικής Αρχής για την περίοδο «Σεπτέμβριος 2019- Δεκέμβριος 2020».
Αργύρης Οικονόμου: Παραλάβαμε μια αποκαρδιωτική κατάσταση. Πλέον το έργο μας είναι ορατό και μετρήσιμο.
Σε μία μακρά και ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ελευσίνας παρουσίασε το έργο που έχει παράξει από την ημέρα ανάληψης της διοίκησης του Δήμου, μέχρι και το τέλος του 2020, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Τον λόγο, όπως ήταν φυσικό, έλαβε και ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, όπου με σαφήνεια και επιχειρήματα εξήγησε που βρισκόταν ο Δήμος το 2019 και που βρίσκεται σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ανέφερε:
Για την αρχή της θητείας της νέας δημοτικής αρχής
«Με την έναρξη της θητείας μας, θέσαμε εξ αρχής νέους στόχους και προοπτικές για το σύνολο του δημοτικού έργου. Ουδείς βέβαια φανταζόταν ότι αυτή η νέα πορεία θα ανακόπτονταν στη συνέχεια από την πανδημία που ξαφνικά άλλαξε άρδην τις προτεραιότητες και τη λειτουργία του δήμου μας.
Τίποτα απ’ όσα ορίζαμε ως κανονικότητα, δεν ήταν κανονικό. Ο Δήμος μας, και επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά, οι δημοτικοί μας σύμβουλοι και εγώ ο ίδιος, είχαμε περάσει μόνο έξι μήνες στις θέσεις μας, όταν η πανδημία μας χτύπησε την πόρτα.
Ωστόσο, ο Δήμος μας στάθηκε όρθιος. Απέδειξε αντανακλαστικά, ετοιμότητα, κοινωνικό πρόσωπο. Σε μια εποχή που δεν είχε καμιά κανονικότητα, προχωρήσαμε σε κανονικό έργο».
Για την κατάσταση που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή
«Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Ένας Δήμος χωρίς μελέτες. Ένας Δήμος χωρίς στρατηγική στόχευση στις προμήθειες, τους διαγωνισμούς, τις απαλλοτριώσεις. Ένας Δήμος με σχολεία και παιδικές χαρές που ανήκαν σε άλλες εποχές. Και εδώ σημειώνω, πως στον τομέα εδώ θέλουμε να κάνουμε πολλά ακόμη για να βρεθούμε στο επιθυμητό επίπεδο- αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε πόσο χαμηλό ήταν το σημείο αφετηρίας.
Ένας Δήμος όπου οι αθλητικές υποδομές, ήταν αφημένες στο χρόνο. Που οι Σύλλογοι μόνοι τους προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα. Ένας Δήμος ψηφιακά αναλφάβητος. Ένας Δήμος με ενταγμένα έργα που κινδύνευαν. Ένας Δήμος χωρίς μέριμνα για τo δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο.
Αναφέρω χαρακτηριστικά, έργα για τα οποία η χρηματοδότηση τους κινδύνευε να χαθεί μιας και δεν είχε ξεκινήσει καμία διαδικασία για την δημοπράτησή τους. Σ’ αυτά εντάσσονται η Επισκευή Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων και αύλειων χώρων, η Μελέτη κατασκευής νέου βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ.386, η Μελέτη αποπεράτωσης δευτεροβάθμιου δικτύου αποχέτευσης κάτω Ελευσίνας, αντικατάσταση πλαστικού τάπητα βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου στο Ο.Τ. 258.
Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έργων, διαπιστώθηκε ότι είχαμε σημαντικές ελλείψεις στις μελέτες που απαιτούσαν διορθώσεις και τροποποιήσεις για να μπορέσουν να δημοπρατηθούν. Αναφέρομαι στην αποκατάσταση κτιριακού συγκροτήματος IRIS και την Κατασκευή Νέου Χώρου Πολιτισμού στο Ο.Τ. 162.
Σημειώνω ακόμη, πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, το Δ.Σ. Ελευσίνας δεν είχε λάβει απόφαση για την υπογραφή σύμβασης χρησιδανείου για την δωρεάν παραχώρηση χρήσης των διατηρητέων στην περιοχή του IRIS, με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να μην είχαν περιέλθει στον Δήμο.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας της νέας Διοίκησης, αποτέλεσε προτεραιότητα η απόκτηση των παραπάνω ακινήτων. Έτσι, άμεσα φέραμε το θέμα προς συζήτηση και τον Οκτώβριο του 2019 υπογράφτηκε μεταξύ δήμου και ΟΑΕΔ η παραχώρησή τους υπό μορφή χρησιδανείου για 99 χρόνια.
Ή αυτό που συνέβαινε με την καθαριότητα στη Μαγούλα. Με σάρωθρα εκτός λειτουργίας για μήνες, με επικίνδυνα απορριματοφόρα για τους ίδιους τους εργαζόμενους, με τα υδροφόρα εκτός λειτουργίας. Αυτή ήταν η πραγματικότητα».
Για το έργο που έχει παραχθεί μέχρι τώρα
« Την περίοδο για την οποία μιλάμε:
- Εξασφαλίσαμε επιχορηγήσεις για έργα που ανέρχονται που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διοχετευθούν σε απαλλοτριώσεις κοινοχρήστων χώρων, απόκτηση κτιρίων για πολιτιστική́ χρήση, διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και πεζοδρομιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, έργα οδοποιίας και γενικότερα σε έργα που θα αναβαθμίσουν την ταυτότητα της πόλης μας.
- Δεν αφήσαμε κανέναν πίσω. Δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του. Απλώσαμε παντού ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Για τον ηλικιωμένο, τις οικογένειες, τους απόρους, τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές μας ομάδες.
- Δημοπρατήθηκαν, μελετήθηκαν και ωρίμασαν δεκάδες έργα.
- Έτρεξαν για πρώτη φορά διαγωνισμοί για έργα πνοής στην Ελευσίνα και στην ξεχασμένη για κάποιους Μαγούλα.
- Αυξάνουμε τη δημοτική περιουσία.
- Ενώ και οι απαλλοτριώσεις προχωρούν, με το ακίνητο «Μορφόπουλου» να αποτελεί ήδη περιουσία των Ελευσινίων και, παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ακινήτων.
- Δημιουργήσαμε γωνιές ανακύκλωσης στη Μαγούλα.
- Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες του Δημοτικού Ιατρείου.
- Επαναφέραμε τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη, αναγνωρίζοντας το θεσμό ως ένα χρήσιμο και απαραίτητο στοιχείο, το οποίο αρμόζει και πρέπει να υπάρχει σε έναν σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο.
- Από τον Σεπτέμβριο 2019 μέχρι και σήμερα, ο Δήμος μας έχει Δημοπρατήσει συνολικά 35 έργα, προϋπολογισμού 14.257.942 ευρώ, με το μισό περίπου ποσό να προέρχεται από χρηματοδοτήσεις. Από αυτά, κάποια έχουν ολοκληρωθεί, κάποια ήδη εκτελούνται ή ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα».
Για τις υποδομές στις αθλητικές εγκαταστάσεις
«Από την αρχή της θητείας μας ολοκληρώσαμε μία δέσμη σημαντικών έργων για τις αθλητικές μας υποδομές. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται: η Αντικατάσταση τάπητα στο βοηθητικό του γήπεδο του Πανελευσινιακού, η Προμήθεια και Τοποθέτηση Παρκέ στο Γυμναστήριο Παναγιώτης Βογιατζής, η Αντικατάσταση παρκέ στο δημοτικό γυμναστήριο Ανδρέας Δασκαλάκης».
Για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου
«Τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου έχουν λειτουργήσει υποδειγματικά.
- Οι σχολικές επιτροπές: ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επάρκεια σε όλα τα προβλήματα των σχολικών μονάδων. Έδρασαν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, στα προβλήματα που προέκυψαν με την πανδημία, αλλά και στα χρόνια που επιλύθηκαν.
- Το ΠΑΚΠΠΑ: που υπερέβαλλε εαυτόν και ολοκλήρωσε σε πολύ σύντομο διάστημα την ανακατασκευή σοβαρών υποδομών του Δήμου μας. Το έργο του ΠΑΚΠΠΑ, είναι η πιο τρανή απόδειξη πως ούτε η πανδημία μας πτόησε, ούτε τα διοικητικά εμπόδια που δημιούργησε.
- Την ΚΕΔΕ: που κατάφερε να περιορίσει δραστικά τα λειτουργικά της κόστη, αφήνοντας χώρο και χρόνο για δράσεις πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα. Και μια σημείωση στο σημείο αυτό. Δεσμεύομαι, ότι σύντομα θα εισηγηθώ ειδική συνεδρίαση για τα πεπραγμένα στην ΚΕΔΕ.
Για την φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής.
«Μέχρι τώρα έχουμε δαπανήσει πολύ προσπάθεια προκειμένου να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε τη κατάσταση που παραλάβαμε. Πολλές προσπάθειες μετουσιώθηκαν σε έργα και δράσεις που είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είτε υλοποιούνται σήμερα.
Όμως δεν εφησυχάζουμε. Θέλουμε και παλεύουμε για το καλύτερο, ούτε για το πρόχειρο, ούτε για το μέτριο. Για τα περισσότερα και τα καλύτερα είμαστε εδώ».
Στο τέλος της τοποθέτησής του, ο Αργύρης Οικονόμου προχώρησε και σε μια προσωπική αναφορά, σημειώνοντας πως «Καταλαβαίνω την αγωνία και το αδιέξοδο εκείνων που επιλέγουν να κάνουν θόρυβο για να ακουστούν. Αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει και θα συνεχίσει να τους διαψεύδει, αφού όχι μόνο έχουμε κάνει έργο που άλλοι δεν έχουν κάνει σε δύο και τρεις θητείες, αλλά γιατί έχουμε κάνει και πράγματα παραπάνω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αλλά σε αυτό το παιχνίδι του θορύβου, δεν θα με παρασύρουν.
Είμαι υπέρ της σύνεσης και των χαμηλών τόνων. Αυτό επιβάλλουν οι καιροί αλλά και οι πολίτες με την ετυμηγορία τους».