Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ελευσίνας, μέσω του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ, με τους Συλλόγους Ποντίων Ελευσίνας και Μαγούλας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής & Βουλευτής Δ. Αττικής Θανάσης Μπούρας, ο Γραμματέας της Βουλής Βαγγέλης Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο Α’ Επιλαχών Βουλευτής Σταμάτης Πουλής, εκπρόσωποι κομμάτων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε η λαμπαδηφορία προς την πλατεία με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου, όπου και ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με τις ομιλίες των Προέδρων των Συλλόγων Ποντίων Ελευσίνας & Μαγούλας, Σοφίας Κοσμίδου & Ηλία Τσεραχίδη αντίστοιχα, του Δημάρχου Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου & του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργου Βαρυθυμιάδη.
Η επετειακή εκδήλωση έκλεισε με τοπικούς χορούς και τραγούδια.
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Ελευσίνας ανέφερε: «Η μνήμη δεν ξεχνά. Μένει ζωντανή και όλοι οι Έλληνες υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου. Η ιστορία μας, η ελληνική ψυχή, το ελληνικό πνεύμα, οι ρίζες μας, είναι πάντα εκεί, αναλλοίωτες, να μας θυμίζουν την περήφανη καταγωγή μας. Τα πρωτοφανή εγκλήματα της 19ης Μαΐου του 1919, οι θηριωδίες και το ασύλληπτο μέγεθος των διωγμών και των βασανιστηρίων που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου από την Τουρκική βαρβαρότητα, σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου μας αλλά αποτέλεσαν και εφαλτήριο δύναμης, ομοψυχίας και διαμόρφωσης της εθνικής μας συνείδησης. Στη μνήμη των γονιών και των παππούδων μας, των αλησμόνητων πατρίδων μας που βίωσαν τη φρικτή γενοκτονία, τον ξεριζωμό και τον αφανισμό κάθε ελληνοχριστιανικού στοιχείου, έχουμε ηθικό, ιστορικό και εθνικό χρέος να αποτίουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες δολοφονηθέντες συμπατριώτες μας, αλλά και σε εκείνους που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους.
Η γενοκτονία των Ποντίων όμως, ξεπερνά τα ελληνικά όρια. Αφορά όλη την ανθρωπότητα και έχουμε καθήκον να αντισταθούμε στη λήθη, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε με όλη μας τη δύναμη τη Διεθνή Αναγνώριση της, για τη δικαίωση των 353.000 ψυχών. Μόνο τότε θα γίνει κατανοητή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, η θηριωδία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου και θα επέλθει η ιστορική απαξία στους θύτες αυτού του φρικτού εγκλήματος. Έχουμε πίστη στον δίκαιο αυτό αγώνα αλλά και ύψιστη τιμή στην μνήμη των Ποντίων που σφαγιάστηκαν στην γενοκτονία, για να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για τη Διεθνή Αναγνώριση της, αντιστεκόμενοι στη σιωπή. Άλλωστε, ο Δήμος μας όχι μόνο έλαβε ψήφισμα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά βρίσκεται ανάμεσα στους 32 Δήμους της χώρας που συμμετέχει στο Δίκτυο Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της Κ.Ε.Δ.Ε., μετά από αίτημά μας. Στόχος αυτού του Δικτύου είναι ο συντονισμός των δράσεων και ενεργειών, πανελλαδικά, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του Δημοτικού μας Συμβούλου, ποντιακής καταγωγής, ανθρώπου της γειτονιάς σας, Μπάμπη Σεμερτζίδη, μεταφέραμε το αίτημά μας για την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης των μελών του Δικτύου, εδώ στον Δήμο μας, εδώ στη γειτονιά σας. Βρισκόμαστε εδώ, σε έναν ιστορικό τόπο, που φιλοξένησε τους διωχθέντες Πόντιους, που ήρθαν στην πόλη μας, μετέφεραν τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορία τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, κυρίως όμως το αίσθημα της δικαίωσης που τους ακολουθεί τα τελευταία 103 χρόνια. Ως ελάχιστη αναγνώριση όλης αυτής της διαδρομής τους, εμείς, ως Δημοτική Αρχή, αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ψηφίσουμε την ονοματοδοσία της πλατείας που βρισκόμαστε, σε Πλατεία Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού. Στεκόμαστε, όχι μόνο με περηφάνια αλλά με δέος και θαυμασμό απέναντι σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό στοιχείο που διαπρέπει σε όλα τα επίπεδα, απέναντι στους Συλλόγους του Δήμου μας που κρατούν αναλλοίωτη τη μνήμη».