Συνάντηση Δημάρχου Ελευσίνας με Πρυτάνεις και καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α. και του ΠΑ.Δ.Α.
«Η επιστήμη συναντά την κοινωνία»
Με εκπροσώπους του ΕΚΠΑ & του ΠΑ.Δ.Α. και συγκεκριμένα με Πρυτάνεις και καθηγητές συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, παρουσία του Κεντρικού Λιμενάρχη Άγγελου Γραμματέα και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ελευσίνας Ιωάννη Παναγιωτούλια.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, o Καθηγητής κος Σωτήρης Καραβόλτσος και από το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, ο Πρύτανης κος Παναγιώτης Καλδής, ο Καθηγητής και Αντιπρόεδρος ΕΛ.ΚΕ. κος Πέτρος Καλαντώνης, ο Αν. Καθηγητής κος Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, η Αν. Καθηγήτρια κα Βασιλεία Σινάνογλου και ο Επίκουρος Καθηγητής κος Βασίλης Μπάρτζης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη ενός ερευνητικού προγράμματος, μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο και θα σχετίζεται με τη διαχρονική εξέλιξη της ρύπανσης.
Σκοπός της υλοποίησης του προγράμματος είναι αφενός η ευαισθητοποίηση κι η σωστή ενημέρωση των πολιτών για την ανάπτυξη των κοινωνικών κεφαλαίων του Δήμου και αφετέρου η αλληλεπίδραση στο τρίπτυχο Δήμος-Επιστήμη-Κοινωνία.
Παράλληλα, μεταξύ των συμμετεχόντων και μετά από πρόταση του Δήμου Ελευσίνας, τέθηκαν και τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός μεταπτυχιακού προγράμματος που θα αφορά σε θέματα που έχουν απασχολήσει και απασχολούν την πόλη μας.
Για τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ελευσίνας Ιωάννης Παναγιωτούλιας ανέφερε: "Η σύνδεση μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές. Θα πρέπει η επιστήμη να είναι κοντά στην κοινωνία και τον πολίτη, αλλά και το αντίστροφο, ώστε να ενθαρρυνθεί ο δημόσιος διάλογος, καθώς και ο επιστημονικός αλφαβητισμός. Η επιστήμη θα πρέπει να λειτουργεί σαν μια βιομηχανία παραγωγής γνώσεων, αλλά και λύσεων στα προβλήματα της ανθρωπότητας. Στόχος μας είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πολιτών και επιστήμης".
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια της χώρας μας επιδιώκουμε την ολοένα και μεγαλύτερη αλληλεπίδραση της κοινωνίας με την επιστήμη. Ζητήματα που μας αφορούν όλους μπορούν να αποτελέσουν case study για τους φοιτητές της χώρας μας και να έχουν πολλαπλά οφέλη στον Δήμο μας. Αξίζει να αναφέρω, πως πολλές φορές η Ελευσίνα έχει γίνει αντικείμενο μελέτης σε πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες από φοιτητές, όχι μόνο της πόλης μας αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Το ερευνητικό ενδιαφέρον λοιπόν, που παρουσιάζει η Ελευσίνα, οφείλουμε να το αναπτύξουμε και να το διατρανώσουμε, μέσα από τα καθ’ ύλην αρμόδια εκπαιδευτικά ιδρύματα».