Το «μισοκάραβο» ολοκλήρωσε τη διαδρομή του
Αλέξανδρος Κόκκινος, δημιουργός: «Το κενό που θα αφήσει, χωρικό και συμβολικό, αρχικά μπορεί να δυσαρεστήσει. Όμως ας αντιληφθούμε την κατάργηση του φθαρμένου έργου ως την συνειδητή διάθεση της πόλης, συντρέχουσας και της πολιτιστικής, να υποδεχθεί την υποσχόμενη Άνοιξη»
Ένα έργο-σήμα κατατεθέν του παραλιακού μετώπου ολοκληρώνει φέτος την ιστορική του διαδρομή.
Ένα έργο που συντρόφευσε γενιές και γενιές, εφηβικές συζητήσεις, φιλικές συναντήσεις και αποτέλεσε σημείο «ραντεβού» για παρέες όλων των ηλικιών.
Το γνωστό, σε όλους τους κατοίκους της πόλης αλλά και επισκέπτες, «μισοκάραβο», ολοκληρώνει την πολύχρονη διαδρομή του, μιας που ολοκλήρωσε και τον σκοπό της τοποθέτησής του στο παράκτιο μέτωπο.
Το χρονικό
Το εμβληματικό «ΝΑΕΣ ΑΝΑΕΣ 2» του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Κόκκινου, φιλοξενείται στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου από το 1997.
Έκτοτε και μέχρι το 2021, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν ενέργειες για τη συντήρησή του, η Κοινωφελής Επιχείρηση επικοινώνησε με τον δημιουργό, προκειμένου να καταθέσει πρότασης συντήρησης και αποκατάστασης.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως δικαίωμα αποκατάστασης και συντήρησης ενός καλλιτεχνικού έργου έχει αποκλειστικά και μόνο ο εκάστοτε καλλιτέχνης, του οποίου και αποτελεί δημιούργημα.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος δεν θα μπορούσε να προβεί σε αυθαίρετες εργασίες αποκατάστασης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη, όπως συμβαίνει απαρέγκλιτα σε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία.
Ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Κόκκινος, επικοινώνησε πρόσφατα τόσο με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης όσο και με την Κοινωφελή Επιχείρηση προκειμένου να καταθέσει πρόταση για την απομάκρυνση του έργου, αφού δεν ήταν δυνατή η συντήρηση και αποκατάστασή του.
Η απομάκρυνση λοιπόν, του έργου, δεν αποτελεί μία απόφαση του Δήμου Ελευσίνας αλλά μία από κοινού απόφαση με τον δημιουργό, ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το καλλιτεχνικό του έργου.
«Ο πρώτος λόγος που φεύγει το καράβι Αλεξάνδρα είναι πως το έργο έχει φθαρεί πολύ και είναι επικίνδυνο, δηλαδή δεν μπορεί να βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Δεύτερος λόγος. Το έργο ύμνησε την φθορά, στην κατακαημένη Ελευσίνα εξ άλλου γεννήθηκε. Το κοινό αποδέχθηκε και συνδέθηκε με αυτόν τον ύμνο σαν να γράφτηκε για την πόλη του. Όμως καθώς η πόλη σιγά σιγά ξεπερνάει τις πληγές της, τώρα και με την πολιτιστική, το έργο δείχνει να περιγράφει κάτι άκαιρο. Είναι λοιπόν ευκαιρία να καταργηθεί και καθόλου ατυχές να του φορτωθεί η έννοια του παλιού και φθαρμένου συμβόλου που η πόλη θέλει να αποτινάξει» αναφέρει ο καλλιτέχνης σε δημόσια δήλωσή του.
Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, λοιπόν, λίγο μετά τις 15:00, η ομάδα των μουσικών με γκάιντες θα δώσει το σύνθημα της εκκίνησης για την διάλυση του καραβιού, η οποία θα βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το κοινό.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης, θα μείνει το ίχνος του έργου στο έδαφος, ένα τριγωνικό σκάμμα με χώμα απάτητο εδώ και 26 χρόνια που ορίζεται από το τσιμεντένιο πλατό και οι παραβρισκόμενοι μπορούν να πλησιάσουν και να ανάψουν μια μικρή φωτιά στο κέντρο του σκάμματος, τιμώντας το έργο. Στην τελετή αποχαιρετισμού θα προσφερθεί ζεστό κρασί.
Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Κόκκινος: «Το ιστορικό καράβι ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, το μνημείο NAES ANAES 2 στην παραλία του Ελαιουργείου, προσεχώς θα καταργηθεί. Το κενό που θα αφήσει, χωρικό και συμβολικό, αρχικά μπορεί να δυσαρεστήσει. Όμως ας αντιληφθούμε την κατάργηση του φθαρμένου έργου ως την συνειδητή διάθεση της πόλης, συντρέχουσας και της πολιτιστικής, να υποδεχθεί την υποσχόμενη Άνοιξη. Μια μικρή τελετή αποχαιρετισμού οργανώνεται από εμένα τον δημιουργό του έργου, όχι για να κλάψουμε τι χάνουμε, αλλά για να ενημερωθεί η πόλη και να μην αναρωτιέται κανείς την επομένη στην παραλία, ρωτώντας τι συμβαίνει εδώ; Το έργο ιστόρησε τα δύσκολα χρόνια της Ελευσίνας, τα οποία όλοι, Ελευσίνιοι και μη, ελπίζουμε να έχουν τελειώσει».