Φεστιβάλ Αισχύλεια 2024: Ομιλία Δημάρχου Ελευσίνας κ. Γεώργιου Γεωργόπουλου στην έναρξη του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2024
Σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση στην οποία θα έχουμε την εξαιρετική τιμή να απολαύσουμε τον πολυβραβευμένο πιανίστα και συνθέτη Σταύρο Λάντσια. Εκείνος λέει ότι θα παρουσιάσει τον δικό του Ennio Morricone και εμείς θα ακούσουμε τον δικό μας Σταύρο Λάντσια να μας θυμίζει το σινεμά Paradiso και το once upon a time.
Κύριε Λάντσια ευχαριστούμε και πάλι για την τιμή.
Όσο περνούν τα χρόνια και ο θεσμός των Αισχυλείων εδραιώνεται τόσο και η ευθύνη μας είναι μεγαλύτερη απέναντι σ αυτούς που πέρασαν αλλά και σε εκείνους που θα έρθουν. Ζητούμε πρώτα την δική μας κάθαρση από ότι μικρό μας ταλάνισε όλο το έτος.
Κατόπιν όσο επιτρέπει η ανθρώπινη αδυναμία μας και η ανάλγητη εποχή μας θα πάρουμε μέρος στα (σεμνά) μυστήρια. Οι Πυθαγόρειοι έβαζαν τους ανθρώπους κάθε βράδυ στη βάσανο των ερωτημάτων.
Τι καλό έκανα;
Τι κακό έκανα;
Τι παρέλειψα να κάνω;
Η κάθε δημοτική αρχή έχει την ίδια υποχρέωση να απαντήσει.
Η πόλη μας ουδέποτε υπήρξε επιλήσμων και οφείλουμε να αναφερθούμε στους Κορουνιώτη, Τραυλό, Μυλωνά και όσους άλλους ακολούθησαν για να μας διδάξουν την συνέχεια, την συνέπεια στην παράδοση μας και όταν έρθει ο καιρός της απολογίας να μπορούμε να πούμε τούτο το απλό κάναμε ότι ήταν δυνατόν μέσα από δύσκολα και ανυπέρβλητα γιατί σαν πολιτικοί αλγεβρολογούμε και αθροίζουμε.
Χρήματα πάντα θα λείπουν όμως από αυτά τα λιγοστά ένας δρόμος, ένα πάρκο, μια ανακαίνιση σχολείου μπορούν να γίνουν. Στοχαστικά μας κοιτά ο Μιχάλης Λεβέντης. Ακόμη και ένα νοσοκομείο μπορεί να γίνει, αρκεί να υπάρχει στόχος και άκαμπτη θέληση. Βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε θα προσπαθήσουμε να ονομάσουμε το Θριάσιο Νοσοκομείο και Μιχάλης Λεβέντης.
Γιατί στα αγάλματα τι θα πούμε; και οι μύθοι δεν πεθαίνουν ποτέ αν έχει δίκιο ο ποιητής τότε η Θεά Δήμητρα δεν θα παύει να κλαίει γοερά στην αγέλαστη πέτρα.
Οι ιεροφάντες και οι δαδούχοι θα μείνουν με τις κίστεις μετέωρες και δεν θα θέλουν να τελέσουν. Αν συλλογιστούμε ότι όταν γράφτηκαν οι τραγωδίες περίπου στα 430 π.Χ. και οι τραγικοί ποιητές έχουν αγγίξει όλα τα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο δυστυχώς μέχρι σήμερα. Τον πόλεμο, την απληστία στα υλικά αγαθά, την φτώχεια, την βία, την καταπάτηση κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Είμαστε στο 2024 προοδεύσαμε αλλά ευτυχήσαμε;
Όπως λέει και ο ποιητής "και αν δεν μπορείς να κάνεις την ζωή σου όπως την θέλεις τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις".
Όμως εμείς θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι σώζεται. Μπορούμε έστω και ένα σκαλί ν' ανεβούμε αν έχουμε θέληση και πίστη. Μπορούμε να αφήσουμε ένα σποράκι σταριού στην Ελευσινιώτικη γη. Και πάλι ο ποιητής προτρέπει και αν είσαι στο σκαλί το πρώτο πρέπει να είσαι υπερήφανος και ευτυχισμένος και εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι.