Δράσεις της 3ης Κεντρικής Συνάντησης του Δικτύου "One Health 4 Cities" του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα
Η πόλη της Ελευσίνας φιλοξένησε την 3η Κεντρική Συνάντηση του Δικτύου «One Health Network for Cities in Europe – ONCE» από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2024.
Το πρόγραμμα «One Health Network for Cities in Europe – ONCE» περιλαμβάνει εννέα ευρωπαϊκές πόλεις: Μπενίσα (Ισπανία), Ελευσίνα (Ελλάδα), Κουόπιο (Φινλανδία), Λάχτι (Φινλανδία), Λουλέ (Πορτογαλία), Λυών (Γαλλία), Μόναχο (Γερμανία), Μητροπολιτική Περιοχή Στρασβούργου (Γαλλία) και Σουτσεάβα (Ρουμανία).
1η Ημέρα του Συνεδρίου One Health 4 Cities: Μια Περιήγηση στην Ιστορική και Βιομηχανική Κληρονομιά της Ελευσίνας
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου One Health 4 Cities, ήταν αφιερωμένη στην εξερεύνηση της πλούσιας ιστορικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελευσίνας. Στην πόλη παρευρέθηκαν περισσότερα από 30 άτομα από το πρόγραμμα One Health, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πολλαπλές πτυχές της ιστορίας της Ελευσίνας, τόσο από την αρχαιότητα όσο και από τη βιομηχανική εποχή.
Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν σε σημεία-κλειδιά της πόλης, ανακαλύπτοντας την πλούσια κληρονομιά της. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από την κα. Βιολέττα Διαμαντή, καθηγήτρια Καλών Τεχνών, και την κα. Ειρήνη Γιοβάνου καθηγήτρια Πληροφορικής, καθηγήτρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στο πλαίσιο της δράσης, όπου οι πολίτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή / οδηγού, προσκάλεσαν τους συμμετέχοντες σε διαδραστικές πολιτιστικές εμπειρίες στο δημόσιο τοπίο, αποκαλύπτοντας τις πολύπτυχες πλευρές και μνήμες της πόλης.
Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στη μετουσίωση του δημόσιου χώρου σε έναν ζωντανό και δημιουργικό τόπο έκφρασης της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τον οποίο οι πολίτες και οι επισκέπτες μπορούν να προβληματιστούν και να μοιραστούν όσα αγαπούν για την Ελευσίνα.
Μετά την περιήγηση, οι εργασίες της συνάντησης συνεχίστηκαν στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, όπου πραγματοποιήθηκαν workshops με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις πόλεις-μέλη του δικτύου. Τα εργαστήρια εστίασαν στην ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις σύγχρονες πόλεις, μέσα από την προσέγγιση One Health, που προωθεί τη βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπων, ζώων και φυτών στα αστικά οικοσυστήματα.
2η Ημέρα του Συνεδρίου One Health 4 Cities: Παρουσίαση της Σύγχρονης Ελευσίνας – Έργα, Δράσεις και Στρατηγική
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου One Health 4 Cities, η οποία ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη Ελευσίνα, αναδείχθηκαν τα έργα και οι στρατηγικές που διαμορφώνουν το παρόν της πόλης. Στις εργασίες της ημέρας συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών φορέων, διακεκριμένα στελέχη της επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας, καθώς και ειδικοί στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις και τις λύσεις που προσφέρει το πρόγραμμα One Health, με στόχο την προώθηση της ολιστικής προσέγγισης, η οποία ενσωματώνει τη συνύπαρξη ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος στα αστικά οικοσυστήματα.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν διακεκριμένα στελέχη, όπως:
- Ο κ. Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.
- Ο κ. Γιώργος Στρατηδάκης, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, Περιφέρεια Αττικής.
- Ο Δρ. Αναστάσιος Ιωάννης Καλλίας, Ορθοπεδικός, Αναπληρωτής Διευθυντής, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας "Θριάσιο".
- Η κα. Ελένη Αναπλίωτη Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Ελευσίνας, η οποία εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο.
- Η κα. Λίλα Βέζου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Αστικής Πανίδας του Δήμου Ελευσίνας.
Επίσης, συμμετείχαν τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, όπως:
- Η Δρ. Ελένη Παυλίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος & Συνιδρύτρια, Asclepius One Health Platform.
- Η Δρ. Ανδρεοπούλου, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, Mediterranean One Health Innovation Centre.
- Ο Δρ. Δημήτρης Βλάστος, Επιστήμονας, Ψυχοκοινωνική Ευημερία & One Health, Asclepius One Health.
- Η κα. Αλεξάνδρα Τσίγκου, Πρώην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δυτική Αττική.
- Η κα. Ντάση Παπαθανασοπούλου, Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.
- Η κ. Γεωργία Βουδούρη, Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης, 2023 Ελευσίς.
Το πρόγραμμα One Health 4 Cities βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον οργανισμό "2023 Ελευσίς - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει την Ελευσίνα ως πρότυπο συνεργασίας και καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. σεβασμό για το περιβάλλον. Καθώς τα παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο, είναι σημαντικό να αναπτύξουν από μικρή ηλικία υπευθυνότητα και περιβαλλοντική συνείδηση.
Στο πλαίσιο των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και παρουσιάσεις που στόχευαν στη διερεύνηση βιώσιμων λύσεων και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών και υγιών πόλεων.
Κλείνοντας την ημέρα, οι χορευτικοί σύλλογοι της Ελευσίνας προσέφεραν μια βραδιά ελληνικής φιλοξενίας στους συμμετέχοντες, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι καλεσμένοι είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν εκλεκτά τοπικά εδέσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια ημέρα γεμάτη γόνιμες συζητήσεις και πολιτιστικές εμπειρίες.
3η Ημέρα του Συνεδρίου One Health 4 Cities: Λαχανόκηποι από τα παιδιά
Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου One Health 4 Cities ήταν αφιερωμένη στο μέλλον της Ελευσίνας, τα παιδιά της. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον Β' Παιδικό Σταθμό Ελευσίνας και τον Παιδικό Σταθμό Μαγούλας, όπου γνώρισαν από κοντά τους λαχανόκηπους που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η επίσκεψη αυτή προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουν πώς τα παιδιά ασχολούνται με την καλλιέργεια φυτών, από τη φύτευση των σπόρων μέχρι την ανάπτυξη των καρπών, ενισχύοντας την επαφή τους με τη φύση και την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν μαζί με τους καλεσμένους σε διαδραστικές δραστηριότητες, όπως τραγούδια, κουκλοθέατρο, ζύμωμα και ψήσιμο ψωμιού, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη ενθουσιασμό και συνεργασία.
Οι δύο παιδικοί σταθμοί, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο One Health 4 Cities, πρωτοπορούν μέσω δράσεων που προάγουν την εκπαίδευση και τη βιωσιμότητα. Οι λαχανόκηποί τους αποτελούν κεντρικό πυρήνα των δραστηριοτήτων, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τη φυσική διαδικασία ανάπτυξης των φυτών, ενισχύοντας την αγάπη και το σεβασμό για το περιβάλλον. Καθώς τα παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο, είναι σημαντικό να αναπτύξουν από μικρή ηλικία υπευθυνότητα και περιβαλλοντική συνείδηση.
Στο πλαίσιο της φιλοξενίας, οι παιδικοί σταθμοί πρόσφεραν στους επισκέπτες πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, εμπνευσμένα από τη μεσογειακή διατροφή και παρασκευασμένα με προϊόντα από τους ίδιους τους λαχανόκηπους, ενισχύοντας τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με την καθημερινή διατροφή.