ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΡΙΤΙΣΣΑΣ
Πλήθος κόσμου ανέβηκε στο λόφο των αρχαίων
Δεκάδες Ελευσίνιοι αψήφησαν την απογευματινή βροχή και ανέβηκαν για μία ακόμη χρονιά στο λόφο του αρχαιολογικού χώρου, τηρώντας ευλαβικά το έθιμο. Στο εκκλησάκι της Παναγίτσας της Μεσοσπορίτισσας, παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, τελέστηκε θεία λειτουργία και στη συνέχεια αρτοκλασία. Οι Ελευσινιώτισσες με πανέρια γεμάτα ημίγλυκους άρτους διασχίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο, πατώντας πολλές φορές πάνω στα αρχαία μάρμαρα και τις πέτρες που γλιστρούσαν από τη βροχή, ανηφόρισαν το λόφο και κατέκλυσαν το χώρο μέσα και μπροστά από την εκκλησία, Σύμμαχός τους και ο καιρός καθώς όταν σταμάτησε η βροχή, ακόμα περισσότερος κόσμος έφτασε στην Παναγίτσα.
Η Ελευσίνα με την αναβίωση του αντίστοιχου εθίμου της αρχαιότητας, απέδειξε για μία ακόμη φορά με τον πιο παραστατικό τρόπο τη σύνδεση της σύγχρονης πόλης με τον αρχαίο κόσμο.
Ειδικά φέτος, το έθιμο της «Μεσοσπορίτισσας» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κόσμου από πολλά μέρη της Αττικής που προσήρθαν είτε ατομικά- μεμονωμένα είτε οργανωμένα ως σύλλογοι, πολλών μέσων ενημέρωσης που κάλυψαν το γεγονός, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού που με ειδικό συνεργείο μαγνητοσκοπούσε το όλο δρώμενο. Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας θα ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα στο 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα κατατεθεί ο φάκελος και στην UNESCO προκειμένου να ενταχθεί στον αντίστοιχο κατάλογο.
Στην αναβίωση του εθίμου μεγάλη ήταν συμβολή του Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας «το Αδράχτι», μέλη του οποίου ετοίμασαν «τα πολυσπόρια», που μοιράζονταν στο κοινό κατά την αποχώρηση από τον αρχαιολογικό χώρο. Τα πολυσπόρια είναι παρασκεύασμα με βάση τα όσπρια (όπως ρεβίθια, φασόλια και φακές), αλλά και στάρι που βράζουν γυναίκες στα σπίτια τους αναβιώνοντας την αγροτική παράδοση που ήθελε ο καθένας να βράζει ό,τι παρήγαγε. Κατόπιν, τα πηγαίνουν στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου μέσα σε ένα καζάνι γίνεται η «σύβραση», δηλαδή το βράσιμο όλων των παραπάνω μαζί με πετιμέζι, ρόδι και σταφίδες.
Στη θεία λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίτσας, αλλά και μετά έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο βουλευτής Δυτ. Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς, η πρόεδρος του ΠΑΚΠΑΑ Σεβασμία Άνθη- Γκιόκα, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Ελευσίνας .