Τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «στους Δήμους περνάνε τα κοινόχρηστα ακίνητα που εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη». Ειχαν προηγηθει ενημερωσεις του Δημου Ελευσινας σε Υπουργεια και ΚΕΔΕ.
Λύση σε μια σημαντική εκκρεμότητα του Κτηματολογίου αναφορικά με τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή μετά από τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
Το ζήτημα αφορά άμεσα τον Δήμο Ελευσίνας και για αυτό το λόγο η Δημοτική Αρχή, είχε προβεί όλο το προηγούμενο διάστημα σε συγκεκριμένες κινήσεις. Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά στα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που καταχωρίστηκαν στις κτηματολογικές εγγραφές ως «άγνωστου ιδιοκτήτη».
Σύμφωνα με την προς ψήφιση διάταξη, προβλέπεται ότι αυτά τα ακίνητα, μετά την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών, περιέρχονται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στον οικείο ΟΤΑ.
Με τον τρόπο αυτό, ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολούσε την Δημοτική Αρχή επιλύεται, καθώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτησιών, όπως πλατείες, παιδικές χαρές και κλειστά γυμναστήρια, που για δεκαετίες χρησιμοποιεί ο Δήμος Ελευσίνας και χαρακτηρίζονται στο Κτηματολόγιο ως αγνώστου ιδιοκτησίας, πλέον επιστρέφουν στην κυριότητα του Δήμου.
Το πρόβλημα είχε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της η Δημοτική Αρχή του Αργύρη Οικονόμου, και για το λόγο αυτό στις επαφές που είχε με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ζητώντας να δοθεί μία λύση προκειμένου να έχει την απαραίτητη τυπικά αρμοδιότητα ο Δήμος να προχωρήσει σε έργα στα κοινόχρηστα ακίνητα. Χαρακτηριστική, ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως, δήλωσε ο Αργύρης Οικονόμου: «Τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που εμφανίζονταν ως αγνώστου ιδιοκτήτη, ήταν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που κληθήκαμε να λύσουμε. Ένα από τα πολλά που βρήκαμε και μας εμπόδιζαν να προχωρήσουμε με τους ρυθμούς που θέλαμε. Γιατί; Γιατί χωρίς την ιδιοκτησία των χώρων μας, ο Δήμος μας όλα αυτά τα χρόνια μπορούσε για παράδειγμα στα κλειστά γήπεδα και τις πλατείες που χρησιμοποιεί για δεκαετίες ο Δήμος να προχωρά μόνο σε έργα συντήρησης.
Και αυτό ίσχυε για δεκαετίες. Πλέον, με την τροπολογία που ψηφίζεται και την ανάγκη της υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή, μπορούμε να ξεφύγουμε από την διαδικασία της συντήρησης των παιδικών χαρών και των πλατειών και να περάσουμε στη διαδικασία των μελετών και της ένταξης τους σε προγράμματα.
Ήταν μια ανάγκη που εντοπίσαμε και διεκδικούσαμε από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα πριν ακριβώς ένα χρόνο είχαμε απευθυνθεί στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς επίσης και στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Όλο αυτόν τον καιρό έχουμε απευθυνθεί και έχουμε προκαλέσει συναντήσεις μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον κ. Μαυρογιάννη, σε όλους τους αρμόδιους, τους Υφυπουργούς κ. Ταγαρά και κ. Στύλιο.
Στην προσπάθεια μας παρών και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κ. Μπούρας. Επιπλέον πριν από μια εβδομάδα προκαλέσαμε τη συζήτηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για αυτό το θέμα με την παρουσία της Διοίκησης του Κτηματολογίου. Πρόκειται πραγματικά για μια τροπολογία που μας «λύνει» τα χέρια».