ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον Πειραιά , το Τατόι , την Ελευσίνα . Από αστοχία οι βόμβες πέφτουν στην Κινέτα.
Την 1η Νοεμβρίου βομβαρδίζεται ο Λουτρόπυργος , το Νεράκι και η σιδηροδρομική γραμμή Ελευσίνας - Κορίνθου.
Στις 3 / 11 / 1940 εγκαθίσταται κλιμάκιο της Βρετανικής αεροπορίας σε τμήμα του αεροδρομίου.
Στις 6 / 11 / 1940 αρχίζουν οι εξορμήσεις της αεροπορίας και συνεχίσθηκαν ως το τέλος του πολέμου , ιδιαίτερα όταν οι βάσεις Τατοΐου και Ελευσίνας ενισχύθηκαν με 24 αεροσκάφη. Τα λιγοστά εργοστάσια έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν , το λιμάνι έχει νεκρωθεί.
18 Ελευσίνιοι έπεσαν στον αντιφασιστικό αγώνα μέχρι τον Απρίλη του 1941.
26 Απριλίου 1941 αρχίζει η Γερμανική κατοχή . Το αεροδρόμιο καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Στην πόλη περιπολούν Ιταλοί στρατιώτες.
Στις αρχές Μαΐου τα στρατεύματα κατοχής έχουν επιτάξει το Σχολείο καθώς και άλλα κτίρια , δημόσια και ιδιωτικά . Οι διαταγές για απογραφή των ειδών διατροφής , οδήγησαν στην απόκρυψή τους , ενώ η αγροτική παραγωγή μειωνόταν δραματικά .
Από τον Οκτώβριο του 1941 αρχίζουν οι θάνατοι από την "νόσο της πείνης". Στο τέλος του χρόνου έχουμε 15 θανάτους από ασιτία .
Το 1942 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρόνος "θανατικού". Οι θάνατοι φθάνουν στους 336 . Από αυτούς οι 147 από πείνα .
Το 1943 εντείνονται οι βομβαρδισμοί στο λιμάνι και το αεροδρόμιο. Στις 6 / 12 / 1943 πραγματοποιήθηκε ο σφοδρότερος βομβαρδισμός. 26 οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες , ο απολογισμός .
Στις 14 / 2 / 1944 αποφάσισε να χορηγήσει βοήθημα στις οικογένειες των θυμάτων .
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1943 το υποβρύχιο "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" δέχεται φονική επίθεση από Γερμανικά πλοία , σε σύγκρουση μαζί τους και στην προσπάθειά του να καταδυθεί για να αποφύγει τα εχθρικά πυρά . Σκοτώνεται ο Κυβερνήτης Βασίλης Λάσκος και το πλήρωμα , πλην ελαχίστων διασωθέντων.
Το Σεπτέμβριο του 1941 δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας του Ε. Α. Μ. Λίγους μήνες μετά αριθμούσε δύο χιλιάδες περίπου μέλη , το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της πόλης . Είχαν ενταχθεί άτομα από το ευρύτατο ιδεολογικό και κομματικό φάσμα .
Μεγάλος ο αριθμός των κατοίκων που εντάχθηκαν στον εφεδρικό Ε. Λ. Α. Σ. αλλά και ο αριθμός των ενόπλων μελών της Οργάνωσης.
Τον Αύγουστο του 1942 στα Δερβενοχώρια οργανώθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα , που η δράση της απλώθηκε σε όλη την Αττική και τη Βοιωτία. Αρχικά ονομάσθηκε 34ο Σύνταγμα , αποτέλεσε αργότερα την 5η Ταξιαρχία και τελικά τον πυρήνα της 2ης Μεραρχίας του Ε. Λ. Α. Σ. Συμμετείχαν περίπου 50 αξιωματικοί που πήραν μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Η οργάνωση του Ε. Α. Μ. προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στους αντάρτες : τόσο σε προμήθεια ιματισμού, υπόδησης, τροφίμων όσο και σε πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού.
ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ - ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ (10ος / 1943)
Κράτησε από 16 έως 18 Οκτωβρίου . Κορυφαία μορφή ο Στέφας Μαλιάτσης , που άρχισε πρώτος πυρ κατά του Γερμανικού αποσπάσματος, αν και αυτό είχε συλλάβει στην πορεία το γιό του και τον είχε υποχρεώσει να προπορεύεται.
12 Οκτωβρίου 1944 , η ημέρα της απελευθέρωσης. Μεγάλη δύναμη της 2ης Μεραρχίας με επικεφαλής τον καπετάνιο Νικηφόρο ( Δημήτριο Δημητρίου) κατευθύνεται προς τη Μαγούλα , με σκοπό να προλάβει τους Γερμανούς , γιατί στην υποχώρησή τους κατέστρεφαν τα πάντα. Συγκρούσθηκε μαζί τους και προχώρησε προς την Ελευσίνα . Οι καμπάνες χτυπούσαν δαιμονισμένα και οι κάτοικοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να υποδεχθούν τους αγωνιστές των βουνών.
We are the leaders in the building industries and factories. We're word wide. We never give up on the challenges.