Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

01 Απρ 2024 12:55 PM

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος παρευρέθηκε στο συνέδριο Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα, που διοργάνωσε η 2023 Ελευσίς, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, παρουσία και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

"Αξιότιμη κα υπουργέ, κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο συνέδριο με τίτλο «Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα - Επιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών».

Γιατί επισκέπτεται κανείς έναν αρχαιολογικό χώρο; Τι αναζητούμε εκεί; Ερωτήματα που δεν διαπερνούν εύκολα τη σκέψη, όταν επισκεπτόμαστε έναν αρχαιολογικό χώρο, και που είναι, ωστόσο, τόσο θεμελιώδη για να συνειδητοποιήσει, τελικά, κανείς ότι κάθε αρχαιολογικός χώρος αντανακλά επί της ουσίας τις βασικές αρχές ενός θεάτρου και ότι ο καθένας από εμάς είναι ένας επισκέπτης – θεατής.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελευσίνας είναι ο ιδανικότερος για να πειραματιστεί κανείς διερευνώντας τις καλές πρακτικές για την αξιοποίηση των παραστατικών Τεχνών σε αρχαιολογικούς χώρους, αφού, πέρα από εμβληματικό τοπίο της πόλης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τον μύθο της Περσεφόνης και τα Ελευσίνια Μυστήρια, γι’ αυτό και αποτελεί ένα πρότυπο πεδίο συνάντησης Τεχνών και Αρχαιολογίας.

Παράλληλα, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τη σημασία που μπορεί να έχει ο διεπιστημονικός διάλογος μεταξύ Τεχνών και Αρχαιολογίας και το πώς η αρχαιολογική πληροφορία μετατρέπεται, μέσω των παραστατικών τεχνών, σε εμπειρία, με σκοπό την προσέγγιση και ανάδειξη του ανεξάντλητου τοπογραφικού αρχαιολογικού πλούτου και των δυνατοτήτων του, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί έγκειται και η σημαντικότητα αυτού του συνεδρίου, στο να μπορέσει αυτή η μεθοδολογία-πρότυπο να συνεχίσει να εφαρμόζεται και να θεμελιωθεί ως παράδειγμα εφαρμοσμένης μεθοδολογίας και σε άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.

Με μια ματιά στο πρόγραμμα και τις διαφορετικές ενότητές του μπορεί να δει κανείς, είτε ασχολείται με την Αρχαιολογία και τις Τέχνες, είτε όχι, το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτό το συνέδριο. Εύχομαι να είναι το ίδιο επιτυχημένο με την πορεία της δράσης έως τώρα και να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού μόνο κέρδος μπορεί να έχει από αυτό, τόσο η πόλη της Ελευσίνας, όσο και ο Πολιτισμός σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Ως παλιός Δήμαρχος αυτής της πόλης, βγαίνει από την ψυχή μου να ευχαριστήσω έναν άνθρωπο που τώρα είναι ψηλά. Έναν μεγάλο άνθρωπο, ο οποίος μας έφερε εδώ σε τούτο τον χώρο το 1995 και αυτός δεν είναι άλλος από τον μεγάλο γλύπτη Κώστα Κλουβάτο. Τον ευχαριστώ εκεί που βρίσκεται. Είναι χρέος μου να το πω δημόσια ότι εγώ δεν έκανα τίποτα, παρά να τον ακούσω. Χαίρομαι που με τη δική σας συνδρομή και τη βοήθεια, αλλά και όλων των υπολοίπων που αναφέρατε είμαστε σήμερα εδώ." είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Ελευσίνας.

Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.