Άρθρο των Δημοτικών Συμβούλων - Ιατρών Φώτη Τατάκη και Γιώργου Κουρούνη για την άρση του lock down

Alt
17 Ιαν 2021 12:50 PM

Το επιδημιολογικό φορτίο του Δήμου μας έχει μειωθεί de facto και αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά παραμέτρων, τις οποίες σταχυολογήσαμε προ ημερών, αναλύοντας τα δεδομένα της περιοχής, που αφορούν στον απόλυτο αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών, ήτοι του «σκληρού» επιδημιολογικού δείκτη των εισαγωγών στις δομές τις τριτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και συνεκτιμώντας τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής μας.

Όλα τα ανωτέρω δεδομένα συνέκλιναν στην βαθμιαία αποκλιμάκωση και αποφόρτιση του επιδημιολογικού φορτίου του Δήμου μας, μια κατάκτηση των δημοτών, οι οποίοι -με αξιοσημείωτες θυσίες- τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα ατομικής προστασίας και επέδειξαν συμμόρφωση προς τις συστάσεις των ειδικών, σε αντίθεση με ό, τι ανυπόστατα διατρανωνόταν από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή αβάσιμα γραφόταν στον τύπο, στιγματίζοντας και κυρίως αποπροσανατολίζοντας τη κοινή γνώμη από τα πραγματικά γεγονότα και την επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια.

Είναι σαφές πως οι Ελευσίνιοι πετύχαμε τον στόχο της αποκλιμάκωσης και χαιρετίζουμε την απόφαση της Πολιτείας να προβεί σε άρση ενός αυστηρού τοπικού lockdown, που κλειδώνισε σύσσωμη τη κοινότητα. Πλέον, επανέρχονται δραστηριότητες, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάκτηση του εισοδήματος για αρκετούς συνδημότες μας, τους οποίους οφείλουμε να συνδράμουμε, στηρίζοντας τους έμπρακτα και με εμφατικό μάλιστα τρόπο, επενδύοντας -κατά απόλυτη θα λέγαμε προτεραιότητα- στην τοπική αγορά και οικονομία.

Ωστόσο, θα μας επιτρέψετε να σας εκφράσουμε τις γόνιμες ανησυχίες μας, με το βλέμμα μας στραμμένο προς το μέλλον.
Δυστυχώς, στις επιδημικές εξάρσεις ο χρόνος δεν στέκεται σύμμαχος και τα αρνητικά αποτελέσματα του εφησυχασμού κυριαρχούν γρήγορα και συμπαρασύρουν τη κοινότητα στον φαύλο κύκλο των πολύπλευρων επιπτώσεων της πανδημίας, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη ζωή, ενώ ανυπολόγιστες κρίνονται ήδη οι επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και πρωτίστως στην σφαίρα της ψυχικής υγείας των δημοτών.

Ως εκ τούτου, απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους συνδημότες μας, όπως τηρήσουμε -με την ίδια αξιοθαύμαστη συνέπεια- τα μέτρα ατομικής προστασίας, προασπίζοντας τους εαυτούς μας και το κοινωνικό σύνολο, αφού η προστασία μας από την υψηλή μεταδοτικότητα ενός λοιμώδους νοσήματος, όπως του κορωνοϊού, αποδεικνύεται σε υψηλή πράξη ατομικής υπευθυνότητας και βεβαίως κοινωνικής ευαισθησίας, καθώς και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο μας, ο οποίος τελεί σε κίνδυνο νόσησης. Αυτοί ο συνάνθρωποι μας είναι τα μέλη της οικογένειας μας, οι φίλοι, οι συνεργάτες μας, οι συντοπίτες μας και επιτύχαμε όλοι μαζί τον κοινό, δύσκολο στόχο, τον οποίο οφείλουμε συλλογικά να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Ο επικίνδυνος αυτός, αόρατος ιός δεν συγχωρεί λάθη, ολιγωρίες ή εφησυχασμό, οπότε καλούμαστε όλοι σε επαγρύπνιση, προκειμένου η τάση αποκλιμάκωσης να εδραιωθεί και να διατηρήσουμε έτσι χρονικά τις δύσκολες κατακτήσεις όλων μας υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες μάλιστα, αφού ανήκουμε σε μια επιδημιολογικά επιβαρυμένη γειτονιά, αυτή της Δυτικής Αττικής.

Συστήνεται λοιπόν, απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, τακτικός έλεγχος των δημοτών όποτε δύναται αυτό με rapid tests (ιδιαιτέρως των ασυμπτωματικών), έγκαιρη απομόνωση και άμεσος εργαστηριακός έλεγχος των συμπτωματικών ασθενών, προκειμένου να περιοριστεί ενδεχόμενη, εκ νέου, εκτεταμένη διασπορά και αναζωπύρωση της επιδημίας covid-19 στον τόπο μας.

Κατά την επαναφορά των δραστηριοτήτων, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι αυτός του εφησυχασμού μας, προκειμένου να μην απωλέσουμε ό,τι επιτύχαμε με ιδιαίτερο κόπο και ανυπολόγιστη ζημιά σε κάθε επίπεδο, ενώ δύναται πια να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, όντας πρωτίστως συνεπείς και παραμένοντας σε εγρήγορση κάθε χρονική στιγμή, απέναντι σε έναν κίνδυνο που είναι παρών και καραδοκεί. Η πορεία που θα ακολουθήσουμε τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, αποτελεί το αποτύπωμα της συλλογικής μας συμπεριφοράς και είναι σαφές πως ο καθένας από εμάς δύναται να συνεισφέρει καθοριστικά στη διαφύλαξη αυτού του ωφέλιμου και ελπιδοφόρου αποτελέσματος για τον τόπο μας.

Εμπιστευόμαστε τους συνδημότες μας και είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να αφήσουμε στο παρελθόν την κορύφωση της περιπέτειας αυτής, βηματίζοντας εξοπλισμένοι με συνέπεια και κυρίως με περισσή υπευθυνότητα.

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Φώτιος-Παναγιώτης Τατάκης,
Γεώργιος Κουρούνης