Α18+ - Αλκοόλ και ανήλικοι

Alt
23 Μάιος 2019 3:20 PM
Κατηγορία: Κοινωνία

Η περίοδος της εφηβείας συνδέεται με έντονη τάση απόλαυσης της χαράς της ζωής μέσα από πειραματισμούς και αυξημένη επιρρέπεια εμπλοκής σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως είναι  το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή άλλων ευφορικών ουσιών. Ειδικότερα στη χώρα μας, οι περισσότεροι νέοι έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ σε μικρή ηλικία, καθώς η υπάρχουσα απαγορευτική για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους νομοθεσία ατονεί ή δεν εφαρμόζεται.

To ηλεκτρονικό πρόγραμμα «ΑΛΚΟΟΛ & ΑΝΗΛΙΚΟΙ» του νέου ιστότοπού μας, απευθύνεται με λόγο απλό και τεκμηριωμένο στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους γονείς, με στόχο την κάλυψη των κενών ενημέρωσης για:

1.       τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από εφήβους,
2.       τους τρόπους ανίχνευσης του προβλήματος και
3.       τα μέσα αναζήτησης λύσεων και διεξόδων.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης-γονέας βρίσκει πληροφορίες για τους λόγους που οδηγούν τον ανήλικο έφηβο να ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοόλ, το ρόλο που παίζει το οικογενειακό περιβάλλον ως πρότυπο υιοθέτησης ριψοκίνδυνων συμπεριφορών, τους κινδύνους και τις απειλές στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία, καθώς και τα σημάδια έγκαιρης αναγνώρισης του προβλήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο προσέγγισης των νέων σε θέματα κατάναλωσης αλκοόλ με ειδική ενότητα που αναφέρεται στην κατανόηση της ψυχοσύνθεσης του εφήβου και τις ψυχοσωματικές αλλαγές που βιώνει. επιπλέον, παρέχονται πρακτικές οδηγίες για τον τρόπο επικοινωνίας του γονέα και τις πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει ώστε να συζητήσει με το παιδί ή το νέο για το αλκοόλ, αναλόγως με την ηλικία του.

Παράλληλα, ο διαδικτυακός τόπος δημιουργεί τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός διαδραστικού περιβάλλοντος μεταξύ υγειονομικών φορέων, εκπαιδευτικών και κοινού με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.
Σας καλούμε να μας στείλετε εντυπώσεις, υποδείξεις και παρατηρήσεις για τη βελτίωση του περιεχομένου, καθώς και υλικό με τις  προσωπικές σας εμπειρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, κάντε κλικ ΕΔΩ