ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Alt
28 Νοε 2019 2:12 PM

 

Ενημερωτικές δράσεις του δήμου Ελευσίνας 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα ευαισθητοποίησης που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας και ο Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το «Στέκι» στο ισόγειο του ΠΑΚΠΑ αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει το κοινό που συγκεντρώθηκε,-γυναίκες στη συντριπτική του πλειονότητα- αλλά αρκετά ηχηρό -με ζωντανή μουσική συνοδεία ακορντεόν-  για να στείλει το  μήνυμα "Μίλα-Η  καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έχει τη δική μας φωνή". 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την  εισαγωγική ομιλία των κυριών Δ. Αχλιόπτα και Λ. Τσακίρη για τη βία και την καθιέρωση της 25ης Νοεμβρίου ως ημέρα κατά της βίας των γυναικών και συνεχίστηκε με το θεατρικό επί σκηνής  «Βίας αποτυπώματα» σε σενάριο της Μ. Καρέλου και σκηνοθεσία Θ. Ευστρατιάδη. Ακολούθησε ομιλία από τον αντιδήμαρχο Ελευσίνας  Γιώργο Κουρούνη που προέτρεψε τις παριστάμενες γυναίκες να μιλήσουν και να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας που υφίστανται ή έχουν αντιληφθεί στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Κάτι που επανέλαβε στη συνέχεια και η πρόεδρος του ΠΑΚΠΑ Εύη Άνθη-Γκιόκα, συμβουλεύοντας παράλληλα τις γυναίκες να ενημερωθούν για τη νομοθεσία και τα δικαιώματά τους. Κλείνοντας  έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης και ευχήθηκε χρόνια πολλά στις εορτάζουσες –Κατερίνες. Ακολούθησε με ευχές και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Γιάννης Καλυμνάκης ο οποίος επεσήμανε πως η ευθύνη είναι συλλογική «αν βλέπουμε, ξέρουμε, αλλά δε μιλάμε» και κλείνοντας για να ελαφρύνει την φορτισμένη λόγω θέματος ατμόσφαιρα, προανήγγειλε πως  θα γίνει άλλη εκδήλωση για τους άντρες! 
Στη συζήτηση που ακολούθησε  με κεντρικές ομιλήτριες  τις  κ.κ. Νάντια Αβιτίδου από το Σύλλογο «Ελπίδα Μάνας», Μαρία Πίνη από το Κέντρο στήριξης Οικογένειας Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αντωνία Ζέππου από τη  Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας,  παρουσιάστηκαν οι δράσεις του κάθε φορέα και  για μία ακόμη φορά διατυπώθηκε η προτροπή «μιλήστε για τη βία». 
Η εκδήλωση,  στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας Π. Κουκουναράκης, η πρόεδρος του ΣΔΚ Μαγούλας Σ. Στάμου, τα μέλη του ΣΔΚ Ελευσίνας Αν. Στάθη, Χ. Δελαπόρτας, Χ. Δεδεηλίας, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΚΠΑ Β. Ρόκας, ολοκληρώθηκε με απονομή αναμνηστικών δώρων. 
Νωρίτερα το πρωί, στο ισόγειο του δημαρχείου Ελευσίνας, στελέχη του «Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας» του Δήμου Ελευσίνας, διάνειμαν έντυπο υλικό και ενημέρωναν κυρίως τις γυναίκες που προσέρχονταν στο δημαρχείο σχετικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Σταθμού που αφορούν σε ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη. Για τη δράση με στόχο να περάσει μηνύματα όπως «τώρα μπορείς  να μιλήσεις», «δεν είσαι η μόνη-δεν είσαι μόνη», «σπάστε τη σιωπή» «μιλήστε ελεύθερα για την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση και τις έμφυλες διακρίσεις» το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο και η ανταπόκριση θερμή.