Ο ΚΡΟΝΟΣ ΕΠΕΣΕ

Alt
13 Νοε 2019 1:13 PM

 

 Επετειακή εκδήλωση για τα 3 χρόνια Ελευσίνα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 


Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και «EUφορίας» εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Ελευσίνας, μαζί με εκπροσώπους φορέων της πόλης και πολλούς απλούς ανθρώπους, «γκρέμισαν» τον Κρόνο! Η διαδικασία απεγκατάστασης του «Συμμετοχικού Εφήμερου Μνημείου» ύψους 14 μέτρων που στήθηκε στην κεντρική πλατεία, Ηρώων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 12 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 3η επέτειο ανακήρυξης της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Η μεγάλη γιορτή που ξεκίνησε μια εβδομάδα νωρίτερα στους χώρους της Ελαιουργικής όπου έγινε η προετοιμασία της κατασκευής του πύργου από χαρτόνι, κορυφώθηκε την Τρίτη μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Είχε προηγηθεί η σταδιακή  μεταφορά και τοποθέτηση των κομματιών στην πλατεία την Κυριακή από εθελοντικές ομάδες και δεκάδες κατοίκους. Η συμμετοχή του κόσμου στην «αναστήλωση» του επιβλητικού μνημείου-αντιγράφου ήταν μαζική και το τελικό  αποτέλεσμα αρκετά εντυπωσιακό. Υπό την καθοδήγηση του Olivier Grossetete, γνωστού Γάλλου καλλιτέχνη που ειδικεύεται σε έργα συμμετοχικά στον δημόσιο χώρο, «χτίστηκε» ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελευσίνας, ένα έργο αποκλειστικά σχεδιασμένο για την πόλη που να αντανακλά την ταυτότητά της. Ένα έργο εφήμερο που δέσποζε στην κεντρική πλατεία και τράβηξε το ενδιαφέρον των περαστικών. 
Η τελετή απεγκατάστασης ξεκίνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα πολιτισμού Δ. Λιάσκο να μιλά για τη σημασία του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου που βρίσκεται στην παραλία της Ελευσίνας, επισημαίνοντας πως έχει υποστεί φθορές και πλέον καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση αποκατάστασή του. Στη συνέχεια ο δημιουργός του έργου έδωσε οδηγίες για το «γκρέμισμα» και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τράβηγμα των σχοινιών και την τελική κατάρρευση του δημιουργήματος. Πολλοί από τους μαθητές πήραν από ένα μικρό κομμάτι χαρτόνι για ενθύμιο, ενώ άλλοι ζήτησαν ενυπόγραφο αυτόγραφο από τον καλλιτέχνη! 
Παρόν στην επετειακή εκδήλωση  ήταν ο δήμαρχος Ελευσίνας  Αργύρης Οικονόμου, ο αντιπερειφερειάρχης Δυτ. Αττιικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο ΓΓ του Δήμου Ελευσίνας Γ. Παναγιωτούλιας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Ηλιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Γ. Κουρούνης, Λ. Παππάς, Π Κουκουναράκης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του ΔΣ της «Ελευσίνα 2021», εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.