ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΛ

Alt
26 Νοε 2019 10:55 AM

 

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α  

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας που συνήλθε την 20η -11-2019 ημέρα Τετάρτη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, σε Συνεδρίαση, παρόντος του Δημάρχου ΑΡΓΥΡΙΟΥ Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, συζήτησε κατεπειγόντως το θέμα που αφορά σε αίτημα των Κινήσεων Πολιτών (Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ΠΥΡΚΑΛ, Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας, Παραλιακό Μέτωπο, Ecoeleusis), σχετικά με τον Χαρακτηρισμό του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικού Τόπου & Κτηρίων του ως Διατηρητέων Μνημείων, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, στη συνέντευξη τύπου της 14ης/11/2019 για το ανωτέρω θέμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο,  κατόπιν του υπ’αριθμ.πρωτ.18333/19-11-2019 αιτήματος φορέων της πόλης, έπειτα δε από εμπεριστατωμένη συζήτηση, μεταξύ των μελών του όπως αυτή έχει καταγραφεί στα πλήρη απομαγνητοφωνημένα πρακτικά,             

                ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ 

κατά πλειοψηφία και εξέδωσε το κάτωθι

      Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α 

Η με αριθμ. 21/27.06.2019 γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με την οποία χαρακτηρίζονται :

α) Ως Ιστορικός Τόπος, το βιομηχανικό Συγκρότημα του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα Ν. Αττικής 

β) Ως Νεότερα Μνημεία με τον εξοπλισμό τους in situ, καθώς και της καμινάδας στο βόρειο τομέα του βιομηχανικού συγκροτήματος, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», η οποία γνωμοδότηση βασίστηκε σε επιτόπια αυτοψία και ειδική επιστημονική και εμπεριστατωμένη κρίση,  έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς μόνο θετικό αποτύπωμα, μπορεί να έχει για την πόλη μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή . 
Κατά συνέπεια το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί:
α) Δε συντρέχει λόγος αναπομπής στο ΚΣΝΜ για λήψη νέας γνωμοδότησης, αφού η υπάρχουσα είναι ισχυρή, νόμιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. 
β) Η γνωμοδότηση συνάδει με την πάνδημη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και των επιστημονικών φορέων προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς (MONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα  ICOMOS, Ελληνικό Τμήμα  TICCΙΗ και ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής). 
γ) Προτρέπει την κα Υπουργό Πολιτισμού να προβεί στην έκδοση απόφασης, με  βάση την ισχύουσα ως άνω γνωμοδότηση και στη Δημοσίευση της στο Φ.Ε.Κ. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται, σε περίπτωση έκδοσης απόφασης, διαφορετικής από τα ως άνω αναφερόμενα, (μη χαρακτηρισμού του ακινήτου ως ιστορικού τόπου και των κτηρίων του ως διατηρητέων), να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της πόλης όπως  αυτά συνδέονται και απορρέουν από την ως άνω απόφαση του 

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ 

Το Δήμαρχο  Ελευσίνας κ. Αργύριο Ν. Οικονόμου για την επίδοση του παρόντος ψηφίσματος στην κα Υπουργό Πολιτισμού. 
Το παρόν Ψήφισμα να αποσταλεί ։ 
1. Στον κ. Πρωθυπουργό 
2. Στην κα Υπουργό Πολιτισμού 
3. Στους κ.κ. Βουλευτές Τομέα Δυτικής Αττικής 
4. Στον κ. Περιφερειάρχη Αττικής 
5. Στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής 
6. Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ)
7. Στους φορείς προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς (MONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα  ICOMOS, Ελληνικό Τμήμα  TICCΙΗ και ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής)
8. Στους φορείς Κινήσεων Πολιτών (Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ΠΥΡΚΑΛ, Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας, Παραλιακό Μέτωπο, Ecoeleusis) 
9. Στον τοπικό και Ημερήσιο Τύπο  

Η απόφαση έλαβε αριθμό 465/2019
 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   -     ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ        

 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                       

ΤΑ  ΜΕΛΗ

Σ. ΑΝΘΗ – ΓΚΙΟΚΑ

 Ν. ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ

Π. ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΚΗΣ

 Γ. ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Δ. ΛΙΑΣΚΟΣ

   ΑΘ. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Μ. ΜΙΧΑΣ

Μ. ΜΠΑΡΔΗΣ

 Δ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Λ. ΠΑΠΠΑΣ

Χ. ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ

Φ. Π. ΤΑΤΑΚΗΣ

Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Χ. ΑΝΔΡΩΝΗΣ

ΑΘ. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗΣ

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Κ. ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ

Β. ΡΕΝΤΟΥΜΗ

Δ. ΤΣΑΤΣΗΣ

Κ. ΚΩΝΣΤΑΣ

Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ν. ΤΣΙΤΣΟΣ

Π. ΚΑΡΠΟΔΙΝΗΣ