Το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ελευσίνα

Alt
18 Φεβ 2021 9:33 AM

Αργύρης Οικονόμου: «Γίνεται ένας πραγματικός αγώνας δρόμου να κλείσουν εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών. Πλέον υπάρχουν σαφής στόχοι και χρονοδιαγράμματα για τα έργα που θα αλλάξουν τη ταυτότητα της πόλης».

 

Στην Ελευσίνα βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου μαζί με τον Δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου, πραγματοποίησαν αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έργα που αναμένεται να αναβαθμίσουν συνολικά τον αρχαιολογικό  χώρο και το Μουσείο, εν όψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, το 2023.

Τον Δήμαρχο συνόδευαν οι Αντιδήμαρχοι Φ. Τατάκης, Θ. Μαυρογιάννης και Λ. Παππάς, καθώς και Ειδικoi Σύμβουλοι.

Όπως διαπιστώθηκε και από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τα έργα που έχουν προγραμματιστεί είναι σύνθετα, καθώς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-           την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων,

-           τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών με εργασίες προστασίας και συντήρησης συγκεκριμένων μνημείων,

-           την αποκατάσταση των υφισταμένων διαδρομών και την δημιουργία περιπάτου για ΑμεΑ,

-           την επανέκθεση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας πρέπει να συμμετάσχει με το ειδικό του βάρος στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2023. Η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας είναι ένα σύνθετο έργο, που απαιτεί συντονισμό των Υπηρεσιών και επί πλέον πόρους από αυτούς που δεσμεύθηκαν στα χρηματοδοτικά εργαλεία το 2018».

Σημείωσε χαρακτηριστικά, πως «η ευκαιρία που προσφέρεται στην Ελευσίνα -με την ιστορική βαρύτητα που έχει- δια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν πρέπει να χαθεί». 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Αργύρης Οικονόμου, σημείωσε:

«Γίνεται πραγματικά ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να γίνει με όρους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η κληρονομιά που θα αφήσει να είναι ζωντανή στα χρόνια που θα έρθουν.

Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζονται χρονοδιαγράμματα σε όλα τα επίπεδα και οι φορείς που πρέπει να συντονιστούν είναι πάρα πολλοί.

Η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι δική μας υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου είναι υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τους επιπλέον πόρους ζητείται η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία μέσω του ΠΕΠ Αττικής ήδη χρηματοδοτεί κάποια από τα υπό εκτέλεση έργα. Παράλληλα, δρομολογούμε τον συνολικό σχεδιασμό της αναβάθμισης της Πλατείας Ηρώων με την συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Πολιτισμού».

Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που είχαν μείνει ανοικτά τα προηγούμενα χρόνια και τώρα επιλύονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τις εγκαταστάσεις του παλαιού Ελαιουργείου, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας. Το σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς επιλύεται με την εξαγορά του ακινήτου- συνολικό εμβαδόν 11.799τμ- ιδιοκτησίας  της Εθνικής Τράπεζας από  το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με τον τρόπο αυτό απεμπλέκεται το ζήτημα της χωροθέτησης του Μουσείου, το οποίο εκκρεμούσε για χρόνια.

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευσαν εκ μέρους του Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Δυτικής Αττικής Χριστίνα Μερκούρη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.