Ενημέρωση για το αν υπάρχει σε εξέλιξη αδειοδοτημένη διαδικασία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, ζητά ο Δήμος Ελευσίνας από τον ΟΛΕ. Και περισσότερη αστυνόμευση στη Βλύχα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο

Alt
11 Οκτ 2021 1:24 PM

Για άλλη μια φορά, ο Δήμος Ελευσίνας μέσα και από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, καλεί τον ΟΛΕ να πράξει τα προβλεπόμενα σχετικά με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

Αφορμή, αυτή τη φορά, στάθηκε η αυτοψία που διενεργήθηκε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα από την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός ανοικτού τύπου κοντέινερ, το οποίο ήταν γεμάτο (5μ³ περίπου) με επικίνδυνα απόβλητα πετρελαιοειδούς προέλευσης τα οποία κατατάσσονται στην 13η ομάδα του ΕΚΑ 2001. Πιο συγκεκριμένα, το κοντέινερ ήταν στην περιοχή του πρώην ναυπηγείου της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΣΑΒΒΑ».

Όπως είναι γνωστό, η διαχείριση αυτών των επικινδύνων αποβλήτων, απαιτεί ειδική αδειοδότηση και θα πρέπει οι εργασίες απομάκρυνσης και διαχείρισης αυτών των αποβλήτων να γίνονται με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετικό της έγγραφο και η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η αρμόδια υπηρεσία δεν διαθέτει στοιχεία για αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ή εργολάβους, οι οποίοι να έχουν αναλάβει την απομάκρυνση των αποβλήτων από τα υπάρχοντα ναυάγια και πλοία.

Με προφανές το ενδεχόμενο, οι όποιες εργασίες διαχείρισης των αποβλήτων να γίνονται χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο Δήμος Ελευσίνας ζητά για άλλη μια φορά ο ΟΛΕ να ενημερώσει για το αν υπάρχει σχετική αδειοδότηση και για ποιες εργασίες, και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να αυξήσει την αστυνόμευσή του, ώστε να σταματήσει η όποια παραβατική συμπεριφορά.