ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Alt
07 Οκτ 2019 3:46 PM
Κατηγορία: Περιβάλλον

 

Να μηδενίσει την κατανάλωση ενεργείας  επιδιώκει ο δήμος Ελευσίνας


Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη των πόλεων συμμετέχει ο  Δήμος Ελευσίνας, ως εταίρος. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος «URBACT III (2014-2020) με τίτλο: “Urban Energy Pact”-Urb-En Pact» πραγματοποιήθηκε στις 24 & 25 Σεπτέμβριου στην πόλη Κλερμόν της Γαλλίας, η πρώτη συνάντηση εργασιών όσων μετέχουν σ΄ αυτό. 
Το δήμο εκπροσώπησαν η κα. Μπέτυ Γεωργουλέα, προϊσταμένη της  Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και ο κ. Χρηστίδης Αναστάσιος, προϊστάμενος του  Τμήματος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας. 
Στην συνάντηση έγινε η πρώτη γνωριμία των εταίρων, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του έργου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Δημαρχείο της Κλερμόν, στην μονάδα παραγωγής Θερμότητας με καύσιμο δασικής ξυλείας και παλετών καθώς και στον μετεωρολογικό σταθμό Puy-de-Dôme.
Το σχέδιο δράσης του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου πόλεων που θα έχει τον φιλόδοξο στόχο να μηδενίσει την κατανάλωση ενεργείας (zero-net energy territory) για τα επόμενα 30 έτη.
Το URBACT είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας για την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη των πόλεων της Ευρώπης. Το URBACT δίνει στις πόλεις της Ευρώπης κεντρικό και σημαίνοντα ρόλο. Διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ τους για την εύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων σε αστικές προκλήσεις, ενθαρρύνει την ανταλλαγή καλών πρακτικών, επιδιώκει την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των πόλεων σε ζητήματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, και όλα αυτά μέσα από μια δυναμική διαδικασία δικτύωσης.
Σημειώνεται ότι συντονιστής εταίρος του Προγράμματος είναι η Clermont Auvergne Metropole της Γαλλίας και συμμετέχουν ως εταίροι: Municipality of Galati (Ρουμανία), Association of Bialystok Functional Area (Πολωνία), CIM Alto Minho (Πορτογαλία), Palma di Montechiaro (Ιταλία), Metropole Rouen Normandie (Γαλλία), EcoFellows Ltd (City of Tampere-Φιλανδία), Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sunstainable Economic Development (Ιταλία).