ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Alt
21 Νοε 2019 3:42 PM
Κατηγορία: Κοινωνία

 

Ενημερωτική εκδήλωση με τη στήριξη του Δήμου Ελευσίνας  

Με επιτυχία, παρουσία πλήθος κόσμου  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου η ενημερωτική εσπερίδα με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια Σύγχρονη Μάστιγα». Η εκδήλωση που διοργανώθηκε με τη συνεργασία της  Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας (ΣΔΚ) Ελευσίνας, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη διάρκεια της εσπερίδας οι καταξιωμένοι επιστήμονες που μίλησαν αναφέρθηκαν εκτενώς σε όλα τα θέματα που αφορούν στον διαβήτη με τρόπο κατανοητό για το κοινό.
Στην έναρξη της εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΔΚ Γιάννης Γιαννίκος καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε το δήμαρχο κ. Αργύρη Οικονόμου για τη στήριξη και ενίσχυση που παρέχει στη υλοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Παγωγιώτης-Φώτης Τατάκης  μετέφερε χαιρετισμό του δημάρχου, ευχαρίστησε τους ομιλητές για την παρουσία τους και με την ιδιότητα του γιατρού παρουσίασε  στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν πως οι προβλέψεις για την ασθένεια του σακχαρώδους διαβήτη είναι ανησυχητικές.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Κώτσηρας εκθείασε τις συχνές ενημερωτικές δράσεις για θέματα υγείας που υλοποιεί ο δήμος Ελευσίνας και παράλληλα αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγείας.
Με την ιδιότητα του γιατρού μίλησε και ο Γιώργος Κουρούνης  αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελευσίνας, λέγοντας αρχικά πως η αίθουσα είναι μικρή αφού το κοινό ήταν πολυπληθές και συνέχισε αναπτύσσοντας τη σχέση του διαβήτη με την παχυσαρκία και τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση βάρους. Την ενότητα των χειρουργικών επεμβάσεων για  ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ανέπτυξε η αναισθησιολόγος  Ε.  Κοπανάκη, ενώ για τον αυτοέλεγχο και τη ρύθμιση του διαβήτη μίλησε  ο παθολόγος Δ/ντης  ΕΣΥ Ι. Κυριαζής, σε μια ιδιαίτερα διαδραστική παρουσίαση.  
Τέλος ο  επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Π.  Χαλβατσιώτης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σχέση του Αισχύλου με τα Ελευσίνια Μυστήρια και στη συνέχεια παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών και πολυετών μελετών για το διαβήτη σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και ειδικά για τη σχέση παχυσαρκίας-διαβήτη  στα παιδιά. Ακολούθησε η διατύπωση ερωτήσεων από το κοινό και αφού δόθηκαν οι διευκρινιστικές απαντήσεις ο κ.  Τατάκης προανήγγειλε ότι δράσεις για την υγεία  όπως ιατρικές εξετάσεις αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις θα γίνουν και στη Μαγούλα, ενώ κλείνοντας την εσπερίδα ο κ. Γιαννίκος ευχαρίστησε κοινό και επιστήμονες για τη συμμετοχή τους. 
Από όσα ακούστηκαν να κρατήσουμε πως «η πρόληψη σώζει ζωές», «η σωστή διατροφή και άσκηση είναι τα πιο αποτελεσματικά όπλα στη μάχη κατά του διαβήτη» και πως «η τροφή φάρμακό σας»