Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URB-EN PACT πλαίσιο του προγράμματος URBACT III

Alt
29 Δεκ 2021 7:00 PM
Κατηγορία: Πόλη

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη η Ημερίδα που αφορούσε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URB-EN PACT, στα πλαίσια του προγράμματος URBACT III, με τίτλο : «Μιλάω για την Πόλη μου», που διοργάνωσε ο Δήμος Ελευσίνας, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Από πλευράς Δήμου, το «παρών» έδωσαν, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι, Λεωνίδας Παππάς, Θανάσης Μαυρογιάννης, Εύη Άνθη και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Θάνασης Κριεκούκης.

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο, αποτελεί ένα μέρος των δράσεων μικρής κλίμακας που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Τμήμα Διαφάνειας, Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αθανάσιο Μαυρογιάννη και την ομάδα εργασίας του Δήμου Ελευσίνας, με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολίτων, Ελευσίνας, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholder).

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι κάθε συμμετέχουσα πόλη να «αγκαλιάσει» τον φιλόδοξο στόχο του Net Zero Energy, δηλαδή να γίνουν περιοχές μηδενικής καθαρής κατανάλωσης ενέργειας, όπου η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ή από μη ανανεώσιμες πηγές με μηδενικό όμως ανθρακικό αποτύπωμα, το αργότερο μέχρι το 2050.

Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις που αφορούσαν στο πρόγραμμα από τα μέλη της ομάδας URB EN PACT του Δήμου Ελευσίνας, Ιωάννη Παναγιωτούλια, Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ελευσίνας, Ευαγγελία Μακρή, υπεύθυνη του προγράμματος, Ειδική Σύμβουλο Δήμαρχου για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα , Αλεξάνδρα Μυτιλήναιου, Aρχιτέκτων Μηχανικό Π.Ε. - υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελευσίνας, Χρύσα Παλαιολόγου, Εξωτερική Συνεργάτη για το πρόγραμμα.

Επίσης ακολούθησαν και παρουσιάσεις και ομιλίες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στην ημερίδα: κ. Τσίγκου Αλεξάνδρα, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Α’ ΒΆΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, κ. Σύκα Γρηγόριο, από το 1 Λύκειο Ελευσίνας, από μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας, κ. Νικολούδη Χρήστο, Επικεφαλής Έρευνας Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Παπαδέα Παναγιώτη, Διευθυντή Περιβάλλοντος & Ποιότητας Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδας Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, κ. Δημητροπούλου Γεωργία, Επικεφαλής ΕΚΕ & Σχέσεων με τοπικές κοινωνίες Ν. Ελλάδος –ΕΛΠΕ ΑΕ, Αρχικελευστή Λ.Σ. Σίοβα Βασίλειο, Ηλία Σαλτιελ, Ιδρυτή της εταιρείας Athens Makerspace, κ. Χαζάπη Χρήστο, υπεύθυνο Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Έργων (The Green City), από την SOUTHSTAR S.A, από τις κ. Μαστρογιαννοπούλου Βασιλική, Γεωργοπούλου Αικατερίνη από την ομάδα SAVEYOURHOOD.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου: «Ο Δήμος Ελευσίνας έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το «Σύμφωνο Αστικής Ενέργειας» το οποίο έχει απώτερο στόχο τη μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας, το αργότερο μέχρι το 2050. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος μας παράλληλα συμμετέχει και σε άλλες δράσεις που είναι σε συμφωνία με τους γενικότερους στόχους του προγράμματος. Όπως, το ΣΔΑΕΚ –Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και κλίματος. Η μείωση του ενεργειακού ισοζυγίου αποτελεί κύρια προτεραιότητα στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου μας. Στόχος του Δήμου είναι να παρέχει στους πολίτες τις απαραίτητες υπηρεσίες και υποδομές, μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και γενικότερα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και αποτελεί δέσμευση της Δημοτικής αρχής μέσα από την παροχή πόρων να υποστηρίξει την όλη προσπάθεια».

Τέλος, ο Δήμος Ελευσίνας ήδη προετοιμάζει δύο ακόμη δράσεις με τίτλους «Ενεργώ για τον Δήμο μου» και «Οραματίζομαι για τον Δήμο μου».