Παρέμβαση του Δημάρχου Αργύρη Οικονόμου στη Βουλή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

01 Αυγ 2022 10:53 AM
Κατηγορία: Πόλη

«Αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε το Ναυπηγείο να παραμείνει ανοιχτό και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων»

Με παρέμβασή του στη Βουλή, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου τοποθετήθηκε για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το μείζον θέμα της εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται, πως ο Δήμαρχος Ελευσίνας είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να παρευρεθεί στη συζήτηση και να μεταφέρει την αγωνία της πόλης και των εργαζομένων των Ναυπηγείων.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Δημάρχου Αργύρη Οικονόμου: «Το Ναυπηγείο Ελευσίνας υπήρξε για όλους εμάς στην Ελευσίνα, μια κερδοφόρα εταιρεία που βρισκόταν σε αναπτυξιακή τροχιά, απασχολούσε εκατοντάδες εργαζόμενους και συνείσφερε στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Πραγματικά ένας οικονομικός και εργασιακός «πνεύμονας» για την Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή, που η απρόσκοπτη λειτουργία του ήταν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσέφερε, έμμεσα ή άμεσα, θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες οικογένειες.

Δυστυχώς, μια σειρά από εσφαλμένες επιλογές, οδήγησαν το Ναυπηγείο στον μαρασμό και τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στην εξαθλίωση. Στις 07 Ιουλίου 2022 κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Νόμου με τίτλο «Εξυγίανση Ναυπηγείων Ελευσίνας» από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ως Δήμος Ελευσίνας, σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των 600 εργαζομένων και των οικογενειών τους, με μια σειρά από ενέργειες που και εγώ προσωπικά ανέλαβα, ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος το 2019.

Βρέθηκα στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε πολλές συσκέψεις μαζί τους, όπως επίσης και με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Και όχι γιατί αυτό ήταν απλά το καθήκον μου. Αλλά γιατί αυτό ήταν και είναι η βαθιά μου πίστη. Το Ναυπηγείο πρέπει να λειτουργεί, πρέπει να προσφέρει στην τοπική και εθνική οικονομία, μπορεί να αποτελέσει πραγματικά έναν πυλώνα ανάπτυξης. Κυρίως πρέπει να λειτουργήσει για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την θωράκιση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Με την προσφορά των εργαζομένων, με την τεχνογνωσία και την επάρκεια τους. Και για εμάς οι εργαζόμενοι είναι πυξίδα για το κατατεθέν νομοσχέδιο.

Γι αυτό ως Δήμος Ελευσίνας την Τετάρτη 20 Ιουλίου εκδώσαμε ψήφισμα το οποίο έχει αποσταλεί τόσο στον κ. Πρωθυπουργό όσο και στον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, που ρητά αναφέρει ότι είμαστε δίπλα σε κάθε ενέργεια που:

1.    Θα επαναφέρει τα Ναυπηγεία σε τροχιά ανάπτυξης,

2.    Θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τα δεδουλευμένα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα λοιπά δίκαια αιτήματα του Σωματείου των Εργαζομένων του Ναυπηγείου,

3.    Θα σηματοδοτήσει την ναυπηγοεπισκευαστική ανάπτυξη που μόνο θετικά θα προσφέρει στην εθνική και τοπική οικονομία. Γι αυτό ζητώ από όλους σας να στηρίξετε και να συμβάλετε σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα τόσο των εργαζομένων όσο και του Ναυπηγείου. Γιατί για εμάς η λέξη βιωσιμότητα έχει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο.

Ζητούμε ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι το Ναυπηγείο θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και μετά το τέλος του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλούμε για τοπική και εθνική ανάπτυξη.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Εκπρόσωποι των Φορέων,

Έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος του Δήμου Ελευσίνας. Ενός Δήμου που τον χαρακτηρίζει μια μακραίωνη ιστορία, η οποία στο διάβα της συναντήθηκε με την βιομηχανία. Στην πόλη μου την Ελευσίνα, την πόλη που θα πραγματοποιήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το έτος 2023, λειτουργούσαν εκατοντάδες βιομηχανίες. Στην πραγματικότητα η Ελευσίνα ήταν υποδοχέας εσωτερικών οικονομικών μεταναστών που ενσωματώθηκαν με το υπόλοιπο δυναμικό της. Η πόλη μας ήταν μια πόλη ζωντανή, μια πόλη με χαμηλό δείκτη ανεργίας, μια πόλη που προσέφερε τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση άλλαξε αυτά τα δεδομένα. Βιομηχανίες έκλεισαν, κόσμος έμεινε άνεργος. Δεν υπήρξε κανένα σχέδιο έτσι ώστε μια επιχείρηση να διασωθεί. Να βρεθεί επενδυτής, να υπάρξει ενδιαφέρον, να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε να υπάρξει έστω στοιχειώδης εξυγίανση. Και για εμάς το γεγονός ότι υπάρχει ένα Νομοσχέδιο που να δίνει λύση και προοπτική στο Ναυπηγείο είναι σημαντικό. Η πόλη δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της παραπάνω ανεργία. Δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο.

Γι αυτό τον λόγο, τονίζω για ακόμη μια φορά, ότι για εμάς το να μείνει το Ναυπηγείο ανοιχτό είναι σημαντικό. Πάντα με προαπαιτούμενο την διασφάλιση των εργαζομένων. Με αυτές τις σκέψεις αλλά και με αυτή την ευθύνη στις πλάτες μου, απέστειλα επιστολή σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα, όπου τους ζήτησα να στηρίξουν το Νομοσχέδιο. Το ίδιο ζητώ και σήμερα ενώπιον της επιτροπής που συνεδριάζει: Αναλάβετε όλες τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε το Ναυπηγείο να παραμείνει ανοιχτό και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Μην επιτρέψετε την ερήμωση του τόπου μας. Έχουμε προσφέρει πολλά, δικαιούμαστε περισσότερα. Σας ευχαριστώ».